Google steekt kwart miljard in internet vanuit stratosfeer

Moederbedrijf Alphabet van Google en een dochter van Softbank hebben 250 miljoen dollar geïnvesteerd in een connectiviteitsplatform vanuit onbemande ballonnen en drones.

HAPSMobile, een van de Softbankdochters en ontwikkelaar van duurzame technologie, en Loon, onderdeel van Alphabet, willen breedband op deze manier beschikbaar maken op moeilijk bereikbare plekken. De apparatuur zweeft op 20 kilometer hoogte, twee keer zo hoog als passagiersvliegtuigen. Loon levert daarbij de luchtballonnen, terwijl HAPSMobile de op zonne-energie drones levert.

Hawk 30

Op deze manier levert Loon al een 4G-dienst in Kenia, een project dat voor uitbreiding naar Oeganda staat. HAPSMobile heeft op zijn beurt de Hawk 30 gepresenteerd, een nieuwe drone ontwikkeld door AeroVironment. Beiden moeten gaan werken met dezelfde grondstations, met een eigen SDN-laag eroverheen.

Naast dat de technologie connectiviteit levert in dunbevolkte gebieden, is het ook geschikt tijdens bijvoorbeeld rampen.