Relined levert dark-fiberroute via Afsluitdijk op

Relined heeft het project om de Afsluitdijk aan haar dark-fibernetwerk toe te voegen afgerond. De route loopt vanuit Eemshaven naar Rotterdam en is 20 tot 30 kilometer korter dan voorheen. Het is bovendien verbonden met de COBRA Fiber Optic Cable tussen Nederland en Denemarken.

Er was volgens Relined veel vraag naar verbindingen via de Afsluitdijk. Door de komst van de COBRA Fiber Optic Cable werd een redundante en korte route naar Amsterdam vanuit Eemshaven belangrijker.

Project

De realisatie van het project verliep volgens Michel Dijkhuizen, Project Manager bij Relined, soepel. De dijk zelf was al voorzien van een lege buis, welke door Relined is overgenomen. Wat nog restte was het blazen van een glasvezelkabel door deze buis. Ook diende de laatste stukken gegraven te worden tot aan de dijk, zodat de buis gekoppeld kon worden aan het al bestaande netwerk van Relined.

“Het weer was ons goedgezind. Het blazen van de vezel door de buis vond plaats gedurende het stormseizoen en dat kan rommelig zijn op een waterkerende dijk”, zegt Dijkhuizen. “Gelukkig lieten hevige stormen het afweten. Daarnaast waren de temperaturen gunstig. Echte vrieskou bleef uit, net als extreem vochtig weer. Er kon dus gewoon geboord en geblazen worden volgens planning, waardoor het project op tijd afgerond kon worden.”

Afsluitdijk

De Afsluitdijk gaat de komende vier jaar op de schop. Zowel de dijk als de sluizen worden versterkt en opnieuw bekleed om ons land nog beter te beschermen tegen water. Relined moet rekening houden met dit aanstaande grote onderhoud. Alle aanlegwerkzaamheden moesten voor die tijd afgerond zijn. “Hier was veel afstemming voor nodig met stakeholders”, zegt Robin de Waard, Director Operations bij Relined. “Bovendien moest bij engineering rekening gehouden worden met de versterkingswerkzaamheden van Rijkswaterstaat om ervoor te zorgen dat de glasvezelkabel van Relined zo veel mogelijk ongestoord kan blijven functioneren. Dit maakte het tot een uitdagend project, met de nodige tijdsdruk. Maar het is allemaal gelopen volgens plan.”

Enige tijd geleden maakte Relined bekend bedrijventerrein Agriport aan te sluiten op haar netwerk. Via dit netwerk kan het bedrijf volledig gescheiden routes leveren tussen Agriport en Amsterdam, wat op zijn beurt weer een mooie aanvulling is op de route van Amsterdam naar Eemshaven, waar de Afsluitdijk onderdeel van is. Vanuit Eemshaven wordt, via de COBRA Fiber Optic Cable, Denemarken bereikt. De aanleg van deze zeekabel is in volle gang en zal in het derde kwartaal van dit jaar worden afgerond. Vanaf dat moment zal de datacommunicatiekabel dan ook commercieel ter beschikking worden gesteld in de vorm van dark fiber.