Tech Data: Zo migreer je klanten naar Azure

David Oomen, Technical Consultant bij Tech Data, heeft een stappenplan opgesteld voor het migreren naar Azure. Volgens de distributeur is de kans groot dat 2019 voor veel organisaties het jaar wordt dat ze naar de cloudomgeving van Microsoft overstappen.

Steeds meer bedrijven verplaatsen workloads naar Microsoft Azure. Volgens Gartner maakt Microsoft als nummer 2 op de Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-markt een flinke inhaalslag. In 2017 realiseerde Microsoft op de markt voor ‘IaaS Public Cloud Services’ een omzetgroei van 98 procent ten opzichte van 2016. Kwartaalcijfers uit 2018 laten een vergelijkbaar beeld zien.

Twijfelen je klanten nog over een overstap naar Azure? Dan kan daar volgens Tech Data snel verandering in komen. Oomen: “Een migratie wordt steeds urgenter. Op 9 juli 2019 stopt de support voor SQL Server 2008 (R2). Een half jaar later valt het doek voor Windows Server 2008 (R2). Voor klanten die nog van deze versies gebruikmaken, is het aantrekkelijk om de overstap naar Azure te maken, zeker gelet op de nieuwe diensten die recent zijn toegevoegd. Denk dan aan Azure SQL Database Managed Instance, de 1-petabytevariant van Azure Data Box en Azure Migrate.”

Migreren in 4 stappen

Azure Migrate kwam begin 2018 officieel op de markt. Deze tool helpt bij een stapsgewijze migratie naar het cloudplatform. Geen overbodige luxe. “Bij een migratie naar de cloud moet je vaak grote aantallen applicaties en enorme hoeveelheden data overpompen. Synchronisatieproblemen, vertraging en dataverlies liggen dan op de loer. Met geautomatiseerde tooling zoals Azure Migrate kun je deze problemen voorkomen.”

Een gecontroleerde aanpak helpt daar eveneens bij. Volgens Oomen bestaat zo’n aanpak uit de volgende 4 stappen:

1. Assess

“De eerste stap is het in kaart brengen en beoordelen van de resources die in aanmerking komen voor de migratie”, legt Oomen uit. “Dat kan bijvoorbeeld een on-premise VMware- of Windows Server Hyper-V-omgeving zijn. Voor de assessment kunt u Azure Migrate gebruiken, of de tools van ISV’s zoals CloudAmize, Corent en TSO Logic.”

2. Migreer

Staat niets een migratie in de weg? Dan is het volgens Oomen tijd om een strategie te kiezen voor de migratie van de infrastructuur. De populairste methode is nog altijd het ‘rehosten’ van het besturingssysteem in een virtuele machine op Azure. Hiervoor kun je gebruikmaken van Azure Site Recovery, of van partnertools.

“Een aanpak die steeds populairder wordt, is het verpakken van de applicaties (‘refactor’) in bijvoorbeeld Kubernetes- of Docker-containers die op het cloudplatform kunnen landen. Ook is het mogelijk om de IT-omgeving volledig opnieuw op te bouwen, of te vervangen door SaaS-diensten.”

“Uiteraard is er ook een strategie nodig voor de migratie van de data. Voor het daadwerkelijk uitvoeren van de datamigratie kan gebruik worden gemaakt van tools zoals de Azure Database Migration Service en de Azure Data Box.”

3. Optimaliseer

De volgende stap is het optimaliseren van de Azure-resources. “De gratis te gebruiken Azure Advisor biedt bijvoorbeeld best practices voor het optimaliseren van de configuraties. Een dienst als Azure Cost Management helpt bij het beheren en terugdringen van de kosten die uw klant maakt in de cloud”, aldus Oomen.

4. Beveilig en beheer

Beveiliging en beheer van processen en data is cruciaal, zowel tijdens als na de migratie. Microsoft biedt verschillende ingebouwde diensten voor het beheren en beveiligen van resources in de cloud en on-premises. “Denk dan aan Azure Security Center, Azure Backup en Azure Log Analytics.”

Value-added services
Het zijn juist deze stappen waar een partner zijn toegevoegde waarde kan leveren, door de stappen als aanvullende diensten te verkopen. Een value-added distributeur kan daarbij helpen. Zo biedt Tech Data whitelabel services voor bijvoorbeeld het uitvoeren van de assessment, het realiseren van de migratie en het beveiligen van de Azure-omgeving. Partners kunnen deze diensten onder eigen naam op de markt brengen.

Is de klant eenmaal ‘over’, dan kan de partner ook de maandelijkse facturatie voor zijn rekening nemen. Activeren en beheren van Azure-abonnementen kan bijvoorbeeld met het StreamOne-platform van Tech Data. Met deze value-added services stijgen de marges, en zijn terugkerende inkomsten gegarandeerd.

David Oomen