AWS sluit deal voor ‘Scandinavische’ onderzeekabel

Amazon Web Services gaat het deel dat Bulk Infrastructure afneemt van de nieuwe Havfrue-kabel gebruiken voor verbindingen tussen de VS en Europa.

Havfreu is een nieuwe onderzeese kabel die dit jaar gelegd moet worden tussen New York, Dublin, Kopenhagen en Oslo. Onder meer Google investeert in de verbinding, die ook wordt aangelegd door Bulk, Aqua Comms en Facebook. Bulk neemt het Noorse deel van het project op zich. Havfreu loopt gedeeltelijk parallel met de bestaande AEC-1-kabel die al naar Dublin loopt, en het deel daarnaartoe heet ook AEC-2.

Scandinavië als hyperscalergebied

“Deze afspraak is het resultaat van onze inzet om het potentieel van de Nordic-regio waar te maken als basis voor kostenefficiënte en duurzame digitale diensten”, zegt Peder Naerboe, de directeur van Bulk Infrastructure. “We zijn verheugd dat AWS zich aan de regio blijft committeren, na de introductie van de AWS Europe (Stockholm) Region en meerdere edge-locaties in de Nordics, en het recente nieuws dat ze kantoren openen in Oslo.”