Duits datacenterdesign van maincubes in Schiphol-Rijk krijgt ISO 27001

De van oorsprong Duitse datacenteraanbieder maincubes was al in het bezit van een ISO27001certificering voor maincubes FRA01 in Frankfurt. In februari is de ISO27001-audit afgerond van het nieuwe maincubes AMS01 colocatiedatacenter in Schiphol-Rijk. De strenge ISO27001-normering voor informatiebeveiliging vormt het sluitstuk van een ingrijpende renovatie van AMS01 (kosten: meer dan tien miljoen euro).

 

 

Maincubes is onderdeel van het Duitse bouwconglomeraat Zech Group GmbH, een internationaal bouwbedrijf waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1909. In oktober 2017 opende maincubes zijn FRA01 datacenter in Frankfurt, een colocatiedatacenter met een ‘Duits’ ontwerp waarin alle denkbare onzekerheden met kenmerkende Duitse ‘gründlichkeit’ zeer redundant en daarmee dubbel zijn afgedekt. Al in 2016 kocht maincubes een bestaand datacenter van 4.400 vierkante meter in de regio Amsterdam, in Schiphol-Rijk. Na een grondige, meer dan tien miljoen euro kostende renovatie opende maincubes in augustus 2018 zijn eerste Nederlandse datacenter op deze locatie.

Joris te Linteloo

De in 2017 en 2018 geopende datacenters in Frankfurt en Schiphol-Rijk zijn onderdeel van een Europese uitrol van ‘German-engineered’ datacenters door maincubes. De concrete invulling van het ‘Duitse’ ontwerp zal op verschillende locaties in Europa naar verwachting uniek zijn, maar het is de bedoeling dat de kenmerkende Duitse handtekening in alle datacenterdesigns van maincubes zal terugkomen.

De Duitse keuringsinstantie TÜV heeft de ISO27001-audit bij maincubes AMS01 in februari 2019 uitgevoerd en succesvol afgerond. Ook het hoofdkantoor van maincubes in Frankfurt am Main is door TÜV in de ISO27001-audit meegenomen, waardoor de colocatiedatacenterprovider zich voortaan Europa-breed volledig ISO27001 gecertificeerd mag noemen.

Tien miljoen euro

Wat ‘German-engineered’ precies inhoudt? Nou, om te beginnen is het brein achter de technische infrastructuur van de maincubes datacenters een Duitser. Dit is Albrecht Kraas, chief technology officer (CTO) en medeoprichter van maincubes, iemand met een rijke ervaring binnen de Duitse en internationale datacenterindustrie. Daarnaast is de concrete ontwikkeling van zowel het maincubes datacenter in Frankfurt als in Amsterdam projectmatig gecoördineerd door ARGOS. Dit is een groot Duits engineering- en projectmanagementbureau uit München, met tevens kantoorvestigingen in Frankfurt en Hamburg.

De van origine Duitse keuringsinstantie TÜV heeft de ISO27001-audit bij maincubes AMS01 succesvol afgerond

“Wij hebben meer dan tien miljoen euro in het maincubes AMS01 datacenter geïnvesteerd”, zegt maincubes CTO Albrecht Kraas. “Dit bedrag is naar mijn mening veelzeggend. Het geeft aan dat wij er absoluut zeker van willen zijn dat we vanuit het gerenoveerde datacenter in Amsterdam Schiphol-Rijk de allerhoogste kwaliteit colocatiediensten kunnen bieden. De gehele infrastructuur in AMS01 is volledig aangepast aan de huidige marktstandaarden en de strenge eisen die wij aan de designs van onze datacenters stellen.”

“Ik denk dat je onze extreme hang naar zekerheid in de datacenter- omgeving wel kunt zien als een Duitse eigenschap of kwaliteit”, vervolgt Kraas. “Wij nemen echt geen enkel risico met betrekking tot de ontwikkeling van onze datacenters en de invulling van de technologieën en configuraties. De eisen op het gebied van gegevens- bescherming en privacy zijn in de Europese Unie al de strengste ter wereld. Binnen Europa gaat Duitsland nog een stap verder; er is namelijk geen enkel ander land ter wereld dat meer aandacht heeft voor databescherming dan Duitsland. Als Europese datacenterexploitant met onze wortels in de Duitse markt hechten wij eveneens veel waarde aan veiligheid en de bescherming van de IT-infrastructuur van onze klanten.”

AMS01: N+1+1, Free Cooling

Het AMS01 datacenter in Schiphol-Rijk wordt gemanaged door directeur Joris te Lintelo, iemand met jarenlange managementervaring binnen de internationale telecom- en datacentersector. “Het design van ons datacenter in Amsterdam is weer totaal anders dan het maincubes datacenter in Frankfurt”, zegt Te Lintelo. “Wat hetzelfde is, is de solide Duitse invulling van de datacenter- technologieën. Waar mogelijk is door maincubes extra redundantie in de infrastructuur ingebouwd. Ons datacenter in Amsterdam heeft bijvoorbeeld een voor Nederlandse begrippen ongebruikelijke ‘N+1+1’-opstelling voor de generatoren. Puur om de allerhoogste vorm van zekerheid en business-continuïteit in te bouwen en klanten de ultieme zekerheid te verschaffen dat hun missie-kritische IT-infrastructuren 24×7 in de lucht blijven. Ook heeft maincubes als standaard 24×7 personeel onsite. Het gevolg is wel dat wij klanten zonder moeite honderd procent uptime-SLA’s kunnen bieden.”

“Eigenlijk is het denk ik de opeenstapeling van technologische details op het gebied van security, power, koeling en connectiviteit die zowel maincubes FRA01 in Frankfurt als maincubes AMS01 in Schiphol-Rijk tot ‘German-engineered’ datacenters maakt”, vertelt Te Lintelo. “In beide datacenters zijn die details anders ingevuld, maar overal is met een scherp oog gekeken naar risicobeheersing en het aanbrengen van redundantie. maincubes FRA01 heeft als ‘greenfield’ontwikkeld datacenter bijvoorbeeld kogelwerend glas, gepantserde muren en anti-tailgating securitytechnologie bij zowel de entree als de datahallen. Het datacenter in Schiphol-Rijk is uitgevoerd met een uiterst solide, meerlaags securityontwerp met onder andere biometrische toegangscontrole.”

‘maincubes neemt geen enkel risico als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe datacenters en de invulling van technologieën’

“De gebruikte koelingtechnologie is in Frankfurt en Schiphol-Rijk eveneens verschillend, maar beide ook zeer solide met zeer gunstige efficiëntieresultaten voor klanten”, weet Te Lintelo. “In Frankfurt wordt bijvoorbeeld Kyoto Cooling gebruikt om een lage en dus energiezuinige PUE-waarde te behalen, terwijl in Amsterdam vanwege de bestaande gebouwinfrastructuur is gekozen voor Free Cooling. De behaalde PUE-waarden liggen beide op een energiezuinig niveau van ongeveer 1,3.”

DAX klanten

Op wat voor klanten maincubes zich richt? De Duitse solide manier van datacenters inrichten heeft in Frankfurt al geleid tot het aantrekken van twee beursgenoteerde (DAX) klanten. Het datacenter in Frankfurt begint volgens maincubes sinds de opening in oktober 2017 al aardig vol te raken, onder andere ook met grote klanten uit de auto-industrie en de telecommunicatie. In Amsterdam Schiphol-Rijk verwacht maincubes naast mkb-colocatieklanten vooral ook enterpriseklanten te interesseren om hun IT-infrastructuren in het AMS01 datacenter onder te brengen. Om die reden heeft maincubes recent twee private-datacentersuites op de markt aangeboden – private datacenters van respectievelijk 1.100 en 900 vierkante meter, met een power capaciteit van respectievelijk 1,7MW en 1,3MW.

“Het mooie is dat de extreme aandacht voor risicobeheersing in de maincubes datacenters niet leidt tot rigiditeit van processen of de colocatieservices die wij kunnen aanbieden”, zegt Te Lintelo.

“Integendeel, klanten hebben bij ons veel te kiezen. Zowel in Frankfurt als in Amsterdam is er een volledig vrije keuze voor klanten als het gaat om merken of colocatieconfiguraties, waaronder de racks, aisle containment, pdu’s, kabelmanagement, noem maar op. German-engineered betekent in ons geval dus zeer veilig, zeer redundant en tegelijkertijd zeer flexibel.

Volgens Oliver Menzel, CEO van maincubes, past een snelle maar tegelijkertijd zeer gedegen uitrol van colocatiedatacenters in de Europese markt eveneens bij de Duitse gründlichkeit. “Wij luisteren goed naar onze klanten en naar de Europese marktontwikkelingen”, zegt Oliver Menzel. “Het lijkt er nu misschien op dat wij vooral aanwezig willen zijn op de belangrijke internethubs in Europa, gezien de datacenters die we in relatief korte tijd hebben uitgerold in Frankfurt en de regio Amsterdam.

Deze internethubs blijven de komende tien jaar zeer zeker heel belangrijk, ook vanwege de directe nabijheid van ’s werelds grootste internet exchanges: de DE-CIX en AMS-IX. In de nabije toekomst zou het echter maar zo kunnen zijn dat maincubes ‘edge’ datacenters buiten de internethubs gaat ontwikkelen. Terwijl uitbreiding in Frankfurt en Amsterdam ook een optie blijft. Kortom, onze solide en afgewogen Duitse instelling zullen klanten ook gaan terugzien in de verdere uitrol van nieuwe datacenters in Europa.”

maincubes AMS01 in Schiphol-Rijk
Opening
: augustus 2018

Renovatie investering: >10 miljoen euro
Koeling-technologie: Free Cooling PUE: 1,37 (op basis van testbelasting)
Set-up generatoren: N+1+1
Security: meerlaags – o.a. biometrie, 24×7 personeel onsite
Connectiviteit: AFIBER, BT, CenturyLink (formerly Level3), Cogent, Colt, Coolwave, Eunetworks, Eurofiber, Fiberring, GTT, Interoute, KPN, NL-IX, Relined, Tele2, Verizon, Vodafone-Ziggo.
Services: colocatie, waaronder 2 private suites (capaciteit: 1,7MW en 1,3MW)

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 2]

Lees het artikel hier in PDF