Nieuw omzetrecord voor ethernet switches en routers

De wereldwijde omzet uit ethernet switches en routers is in het laatste kwartaal van 2018 boven de $12 miljard uitgekomen, een nieuw record volgens Synergy Research Group.

Voor het hele jaar kwam de omzet uit op $44 miljard, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2017. Ethernet switches, enterprise routers en routers voor service providers schreven allemaal dubbele cijfers in het vierde kwartaal vergeleken met een jaar eerder.

Stabiliteit

De markt voor routers was relatief stabiel ten opzichte van 2017, terwijl de uitgaven aan ethernet switches steeg met 8 procent. Cisco blijft de absolute marktleider, met een aandeel van 51% in het vierde kwartaal. Daarmee zit de leverancier boven de 50 procent in tien van de afgelopen twaalf kwartalen. Voor Ethernet Switches is het aandeel van Cisco 57 procent, voor enterprise routers maar liefst 60 procent, en ‘slechts’ 37 procent voor routers voor service providers. Cisco wordt gevolgd door Huawei, Nokia, Juniper, Arista Networks en HPE.

Ethernet switching is het grootste segment, maar ook het snelst groeiende segment. 100 GbE en 25 GbE fixed switches vinden gretig aftrek.

“Kijkend naar de gehele markt voor Ethernet switches en routers, dan zie je vooral stabiliteit”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy. “Ondanks enkele uitdagingen groeit de markt ieder jaar gestaag. Verder verwachten we niet dat deze trend snel verandert. Het is opvallend dat Cisco zijn aandeel op of boven de 50 procent weet te houden. Huawei blijft marktaandeel winnen en Arist is een bedreiging in de markt voor grote high-speed switches. Maar Cisco blijft de leider.”