Nieuwe supercaps Eaton zijn ‘onderhoudsvrij’

Eaton introduceert een nieuwe XML supercapacitormodule die volgens de leverancier onderhoudsvrij zijn en ook bij zeer lage temperaturen blijven werken.

Back-up stroomvoorzieningen voor korte looptijden maken volgens Eaton vaak gebruik van accu’s die veel onderhoud vragen of bestaan uit minder efficiënte, mechanische vliegwielen met een zeer korte autonomie. De nieuwe XML supercapacitormodule moet in combinatie met een Eaton UPS een uiterst betrouwbare back-upstroom oplossing bieden.

“Bij plotselinge stroomuitval of piekbelasting wil je als bedrijf zonder problemen en schadevrij operationeel blijven.”, schrijft Eaton in de aankondiging. “Om de belastingen op het systeem gedurende een korte periode te beschermen tegen de meest voorkomende problemen op het gebied van stroomkwaliteit en -uitval heeft Eaton de supercapacitor ontwikkeld. Deze hoogvermogen energieopslagapparaten met een ultrahoge capaciteit maken gebruik van een elektrochemische, dubbellaagse condensator (EDLC)-constructie in combinatie met bedrijfseigen materialen en processen. Deze combinatie van geavanceerde technologieën stelt Eaton in staat om een grote reeks condensatoroplossingen aan te bieden die zijn aangepast voor toepassingen op het gebied van back-upstroom.”

Onderhoude

Eaton belooft dat de supercaps een levensduur van 20 jaar hebben. Een ander groot voordeel is volgens de leverancier dat de supercapacitor betrouwbaar en rendabel blijft functioneren in temperaturen van min 40 tot plus 65 graden, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor toepassingen waarbij traditionele, door accu’s ondersteunde oplossingen niet kunnen worden ingezet.
De supercapacitor back-upstroom oplossing is verkrijgbaar voor alle, meest recente 3-fase Eaton UPS-producten, van units van 8 kW tot en met parallelle UPS-systemen van 7700 kW en die back-uptijden leveren van enkele seconden tot meerdere minuten.