‘Grote bedrijven krijgen toegang tot eigen 5G-frequenties’

De Europese Unie wil mobiele frequenties reserveren voor grootzakelijke gebruikers van 5G, zo schrijft Capacity.

Het voorstel wordt waarschijnlijk ingebracht in een paper van de Europese Commissie, nog voor Mobile World Congress eind februari. Capacity baseert zich op bronnen dicht bij de EC, die aangeven dat het doel is om de drempels voor 5G-diensten zo laag mogelijk te houden voor zowel operators als verschillende branches.

Licentiekosten

De Europese Commissie zou daarmee het voorbeeld van Duitsland volgen, waar de toezichtshouder afgelopen jaar aankondigde dat 100MHZ van het spectrum zal worden gereserveerd voor grote bedrijven zodat zij hun eigen netwerken kunnen bouwen zonder dat ze grote bedragen voor licenties moeten neertellen. De verwachting is dan ook dat mobiele operators niet heel blij zullen zijn met de mogelijkheid dat dit in heel Europa mogelijk wordt. Leveranciers van apparatuur zullen echter nieuwe verdienmogelijkheden zien in het bouwen van privénetwerken.