‘Investeringen in cloud voor het eerst hoger dan in traditionele ICT’

De wereldwijde omzet voor cloudinfrastructuur is afgelopen jaar in het derde kwartaal voor het eerst hoger dan die voor traditionele ICT. Dat schrijft IDC in een rapport.

De omzet voor cloudspecifieke infrastructuur, zoals servers, storage en switches, is in het derde kwartaal van 2018 gestegen met 47,2% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In totaal gaat het om 16,8 miljard dollar. IDC heeft op basis van die cijfers zijn schatting voor uitgaven aan cloudinfrastructuur in 2018 omhoog bijgesteld naar 65,2 miljard dollar, een groei van 37,2% vergeleken met 2017.

Public cloud is de groeimotor

Vooral investeringen in public cloud zitten in de lift, met een verdubbeling in twee jaar naar 12,1 miljard dollar. Private cloud-infrastructuur zag een omzetgroei van ‘slechts’28,3%. Alles bij elkaar genomen betekent dit dat de omzet uit cloudinfrastructuur die in traditionele ICT is voorbijgestreefd, in ieder geval in dat kwartaal. Over het hele jaar genomen blijft traditionele infrastructuur qua omzet nog nipt voor. IDC ziet een groei van 14,8% over het eerste deel van 2018, en verwacht 12,3% over het hele jaar. Dat is niet zo sterk als bij cloud computing, waar het vooral gaat om nieuwe investeringen, maar het is nog steeds ‘exceptioneel’, aldus de analistenfirma. De reden is volgens IDC dat veel bedrijven dit jaar in een refresh-cycle zaten die nog door gaat tot ergens in 2019. Daarna verwacht IDC dat de groei afvlakt.

Tegen 2022 denk IDC zal cloudinfrastructuur een definitief omzetgat hebben geslagen, en zullen investeringen in traditionele ICT zijn gezakt naar 42,4% wereldwijd.