Serverius komt met Core Computing as a Service

Het afgelopen jaar heeft Serverius diverse keren met ChannelConnect gesproken over uitbreidingen van het portfolio; daarbij ging het om reeds beschikbare diensten. Deze keer vertelt Hidde van der Heide, senior network engineer en R&D director, over de dienst ‘Core Compute as a Service’ die begin 2019 wordt gelanceerd.

 

 

Van der Heide begint het gesprek door stil te staan bij de huidige markt van datacenters en de klanten die colocation (colo) afnemen. “Het wordt steeds duidelijker dat de functie van een datacenter verandert. De komst van concurrentie in de vorm cloud-hyperscalers is een van de redenen, maar zeker niet de enige,” geeft hij aan en vervolgt: “Het is door de grootschalige adoptie van clouddiensten dat eindgebruikers inmiddels pay-per-use als uitgangspunt hanteren. Kortlopende contracten of per tijdseenheid betalen en snel capaciteit kunnen toevoegen of afstoten is wat de klant tegenwoordig verlangt. De fysieke aspecten, en daarmee ook de rol van een datacenter, worden minder relevant.”

Andere prioriteiten

Hidde van der Heide

Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat partijen die diensten aanbieden, gebaseerd op colo in externe datacenters, de eigen business kritisch onder loep moeten nemen. Ze weten dat ze zelf hardware kunnen aanschaffen, dat is namelijk al jaren gebruikelijk. Dat ze daarmee minder snel kunnen inspelen op veranderende klantvragen is eveneens bekend. Dat risico werd tot nu toe ondervangen door extra capaciteit achter de hand te houden of door middel van virtualisatie sharedresources-ruimte te creëren. Beiden oplossingen zijn verre van ideaal. In het eerste geval neemt de colo-afnemer een financieel risico, in het andere geval zijn de geboden flexibiliteit beperkt en is niet ieder workload geschikt voor een gedeelde/virtuele omgeving. “Het is dus bedrijfsmatig lastig op de vertrouwde voet verder te gaan”, zegt Van der Heide. Verder speelt een belangrijke rol dat de eindklant steeds minder geïnteresseerd is in de hardware. Hij neemt bij voorkeur een hardwaredienst af en verlangt van zijn aanbieder honderd procent betrouwbaarheid. Die aanbieder moet dus andere prioriteiten gaan stellen om zijn klanten te behouden.

Andere colo-vraag

Bij Serverius hebben ze goed naar deze ontwikkelingen en de impact daarvan op de eigen business gekeken. Concreet verwacht men dat het puur verhuren van vierkante meters, waarbij klanten zorgen voor eigen hardware, in de toekomst minder belangrijk zal worden, al zal het niet geheel wegvallen. Wat zal gebeuren is dat daarnaast een andere vraag komt van partijen die voorheen vooral colo afnamen. Van der Heide: “Deze klanten, die alles omvatten van IT-bedrijf tot enterprise, gaan steeds meer de markt op met vragen die hun eindgebruikers ook stellen. Ze willen schaalbaarheid, flexibiliteit, geen eigen investeringen en razendsnelle oplevering. Zij willen compute als een dienst afnemen. Dat is waarom wij per begin volgend jaar ‘Core Compute as a Service’ lanceren.”

Core Compute as a Service

CCaaS is volgens Serverius het model waarbij het datacenter voor de hardware zorgt. Van der Heide benadrukt dat het hierbij niet gaat om gevirtualiseerde machines, maar om fysieke, letterlijk aanwijsbare, bare metal servers. “Dat we hiervoor kiezen heeft alles te maken met de klantvraag. CCaaS zal namelijk, zeker in het begin, worden ingezet als tijdelijke capaciteitsboost van onze bestaande colo-gebruikers of van partijen die elders colo afnemen. Voor lang niet alle jobs kunnen of willen ze daarvoor naar de bekende publieke-cloudaanbieders.” De twee meest gehoorde argumenten tegen die optie zijn de kosten en de kwaliteit. Serverius’ antwoord op die tekortkomingen is dedicated hardware te bieden met de flexibiliteit en programmeerbaarheid van de bekende publieke clouds en een redelijke prijs.

CCaaS is een grondstof

Van der Heide: ”CCaaS is een infradienst, het is een grondstof, geen eindproduct. Het is de vierde component van ons portfolio, dat al connectiviteit, colo en cybersecurity omvat. Het werkt naadloos samen met die andere componenten.” Wat hij ook duidelijk maakt, is dat CCaaS niet als vervanging van het Serverius colo-aanbod geldt. Het is een uitbreiding om de klanten de ruimte en mogelijkheden te geven beter en sneller aan de marktvraag te voldoen. “De klant die CCaaS afneemt bestelt, uiteraard online, zijn fysieke servers, eventueel met een OS-image. De rest is maximaal geautomatiseerd, zoals alles bij Serverius.” De CCaaS-klant is daarmee zeer snel up-and-running en betaalt enkel voor de gebruikte resources. Het beëindigen van de dienst vergt ook niet meer dan een paar muisklikken.

Redundant en robuust

CCaaS wordt aangeboden vanuit de datacenters in Dronten en in Meppel. Het is een van de redenen waarom eerder dit jaar de eerste locatie zo grondig onder handen is genomen en het belendende pand is aangekocht. Van der Heide: “Door het vanaf twee locaties aan te bieden scheppen we de mogelijkheid van betere redundantie. Verder spreekt het voor zich dat de CCaaS-klant via zijn klantenportal ook de andere diensten van Serverius kan activeren om de robuustheid verder te laten toenemen.”

‘Het wordt erg gewaardeerd dat wij het lef hebben dingen te doen waar andere partijen niet aan willen’

Het verhaal van Van der Heide is helder en logisch. Zo logisch dat de vraag opkomt waarom geen andere IT-aanbieder in Nederland een vergelijkbare dienst biedt. “Om dit te kunnen realiseren moet je wel het nodige in huis hebben. Er komt meer bij kijken dan het bedrag dat nodig is om alle hardware te kunnen aanschaffen. Het draait vooral om de kennis en de mensen. Beiden zijn bij Serverius inmiddels voldoende aanwezig om een dergelijke dienst – die meer omvat en complexer is dan het redesign van een klantenportal – te kunnen ontwerpen, bouwen en ondersteunen. Verder is het naar onze mening een must dat je alles in eigen hand hebt. Serverius heeft de unieke positie dat het colocatie, een hoogwaardig netwerk én bescherming in de vorm van cybersecuritydiensten kan aanbieden uit het eigen portfolio, dat naadloos integreert met de nieuwe Core Copute-dienstverlenging.

Ambities

Ten slotte is Van der Heide nog gevraagd wat de doelstellingen zijn voor CCaaS. “Wij zullen volgend jaar in staat zijn een klant met de vraag naar 1000 bare metal servers op CCaaS-basis te bedienen. Daarnaast gaan we CPU- en GPU-rekenkracht en storage als meer abstracte dienst aanbieden”, antwoordt hij daarop. Of dat niet wat erg ambitieus is? “Nee hoor, de dienst is weliswaar nog niet live, maar we hebben er al de eerste klanten voor. De feedback die we ontvangen is ook positief. Het wordt erg gewaardeerd dat wij het lef hebben op basis van kennis dingen te doen waar andere partijen niet aan willen, ondanks het feit dat er serieus vraag naar is.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine, nummer 8]

Lees het artikel hier in PDF