maincubes: Datacenters essentieel in IT-waardeketen

Albrecht Kraas, CTO en medeoprichter maincubes

maincubes is in 2016 met een duidelijke visie naar Nederland gekomen, weet CTO en medeoprichter Albrecht Kraas. Dit najaar is het hypermoderne datacenter in Amsterdam geopend en Kraas is er trots op. “Bedrijven willen een datacenterconcept dat onderdeel is van hun eigen dynamische waardeketen.”

 

Het Duitse maincubes is een Europese speler met een groeiend aantal datacenters en internationale klanten. De datacenters staan in Frankfurt en sinds dit najaar dus ook in Amsterdam. Het bedrijf is trots op zijn Duitse roots die volgens CTO en medeoprichter Albrecht Kraas helpen bij de ontwikkeling en exploitatie van de locaties.

maincubes heeft dit najaar een datacenter in Amsterdam geopend als aanvulling op het datacenter in Frankfurt. Wat zijn de volgende stappen?
“Wij zijn er vast van overtuigd dat platformen de basis zijn van een succesvolle digitale toekomst en nieuwe bedrijfsmodellen. Om deze platformen zoals voor IoT mogelijk te maken, richten we ons niet alleen op de belangrijkste internethubs maar ook op zogenaamde edge datacenters. De grote uitdaging hiervan is security. maincubes besteedt veel aandacht aan de ontwikkeling van veilige markplaatsen op basis van het zogenaamde ‘secure exchange platform’. Onze volgende stap, naast het uitbreiden van het ‘secure exchange platform’, is een uitbreiding van de bestaande locaties in onder andere Duitsland en Nederland. Wij zijn inmiddels gestart met de planning en ontwikkeling van een tweede datacenter in Frankfurt en de planning van edge datacenters in Duitsland en Nederland.”

maincubes presenteert zijn colocatiediensten voor datacenters als ‘made in Germany’. Hoe ondersteunt u deze claim?
“In Amsterdam hebben we een pragmatische benadering maar onze ‘Duits engineered’ ontwerpprincipes zijn terug te vinden in de visie en investeringen van ruim tien miljoen euro bij de volledige renovatie van een bestaand datacenter in Schiphol-Rijk. We besteden veel aandacht aan details en nemen geen risico’s. We bouwen voort op onze ervaring met het datacenter in Frankfurt waar we de beveiliging naar een hoger niveau hebben getild. Sowieso voldoen we in Frankfurt aan de nieuwe Europese EN50600 VK 3-certifi cering 1. En van meet af aan hebben we ‘silent nozzles’ blussystemen geïnstalleerd en hebben we meerlaagse beveiliging ingebed in lijn met de normering EN50600. Ook gebruiken we handscanning in plaats van iris- of vingerafdrukscanning omdat het betrouwbaarder is. Hoogwaardige beveiligingstechnieken worden in de toekomst in al onze nieuwe datacenters toegepast.”

Welk type klanten trekken uw datacenters?
“We bedienen in Frankfurt grote beursgenoteerde klanten maar ook bedrijven uit de automotive industrie en telecommunicatie. Dit type klanten vraagt om alle mogelijke beveiligingsmaatregelen en maatwerk. Overigens hebben we een hybride aanpak voor zakelijke en wholesale-klanten. In ons nieuwe datacenter in Schiphol-Rijk hebben we bijvoorbeeld twee grote wholesale private datacenter-suites. Eén van 1.100 m2 met een capaciteit van 1,7 MW en één van 900 m2 met 1,3 MW.”

Het klinkt alsof de datacenters uitstekend zijn ontworpen. Heeft dit impact op de kosten voor klanten?
“Nee, we hebben een zeer aantrekkelijke propositie als we kijken naar de commerciële voorwaarden die wij aanbieden. Bij het gebruik van een datacenter rekenen bedrijven uiteindelijk met de gehele TCO. Onze klanten zoeken oplossingen die gegevensuitwisseling fl exibiliseert omdat de productcycli van hun klanten steeds sneller worden en de time-to-market steeds korter is. Eindklanten verwachten dat. Datacenters zijn voor hen dus een essentieel onderdeel van een waardescheppend netwerk dat hen verbindt met het innovaties zoals IoT. Zo kunnen ze blijvend toegevoegde waarde creëren.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine, nummer 8]

Lees het artikel hier in PDF