CES 2019: IBM introduceert ‘Eerste Geïntegreerde Kwantumcomputer’

IBM heeft zijn openingskeynote op CES 2019 aangegrepen om zijn nieuwe kwantumcomputer aan te kondigen. Een replica van deze IBM Q System One wordt op de beurs getoond.

Hoewel IBM zich niet richt op consumentenelectronica, heeft het bedrijf zich naar een prominente plek op de CES betaald. Tijdens de openingskeynote mag CEO Ginni Rometty, ondersteund door verschillende ander sprekers. Uitgebreid ingaan op de visie van big blue op het gebied van kunstmatige intelligentie, deep data en computing.

Qubits

Het nieuwe systeem dat Rometty als de toekomst van computing neerzet moet volgens IBM een sleutelrol gaan spelen in de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dario Gil, COO van IBM Research, legt op het podium uit dat er drie vormen van AI zijn: smal, breed en algemeen. De eerste wil zeggen dat de intelligentie in staat is om zeer specifieke taken binnen een domein op zich te nemen, de tweede betekent meerdere taken binnen een specifiek domein, en de derde meerdere taken over meerdere domeinen. “Die laatste is zoals mensen denken, en dat duurt nog decennia”, stelt Gil. “Voor de Brede vorm heb je meer dan alleen zelflerend vermogen nodig. Het moet ook kunnen redeneren, op schaalbare en non-deterministische modellen.”

 

Kwantum computing maakt dat mogelijk door zogenaamde qubits aan te wenden, in plaats van de binaire bits waar traditionele computing op is gebaseerd. Door de regels van kwantummechanica zijn qubits in staat om beide staten tegelijk aan te nemen, waardoor deze veel meer informatie kan bevatten. Maar om werkbaar te zijn, moeten daarvoor wel zeer specifieke omstandigheden worden gecreëerd. Zo moeten de berekeningen op extreem lage temperaturen worden uitgevoerd op specifieke hardware in een verder volledig afgesloten, luchtdichte ruimte. Daarom dat deze vorm alleen via cloud computing kan worden ontsloten aan wetenschappers en bedrijven.