‘Energieverbruik niet belangrijk bij keuze datacenter’

Anders dan bedrijven vaak beweren blijken bedrijven bij de keuze voor hun faciliteiten amper af te gaan op datacenterefficiëntie. Veiligheid, prestaties en connectiviteit zijn voor hen belangrijker, zo blijkt uit een recent onderzoek van serverbouwer Supermicro.

Verenigde Staten

Voor het rapport Data Centers and the Environment heeft Supermicro een enquête gehouden onder meer dan 1200 Amerikanen, maar zijn alleen de antwoorden van bijna 400 professionals meegenomen die direct betrokken zijn bij besluiten rond datacenters. Ondanks dat energie-efficiëntie kostenbesparingen opleveren, blijkt dat veruit de meeste bedrijven de consumptie van apparatuur niet heel belangrijk te vinden. Slechts 28 procent neemt ‘groen’ überhaupt mee in de overweging, en een schamele 9 procent zet efficiëntie bovenaan de lijst van criteria. Veiligheid, prestaties en connectiviteit staan respectievelijk op de eerste drie plaatsen. Ook geeft slechts 12 procent aan dat ze een recyclingbeleid voor afgeschreven hardware hebben.

Ook stelt het rapport dat een meerderheid (58 procent) niet weet wat de PUE van hun faciliteit is. Het lijkt aan de overkant van de oceaan slecht gesteld te zijn met de zuinigheid van datacenters. Diegenen die het wel weten, stelt meer dan 20 procent immers nog boven een PUE van 2,0 te zitten, terwijl slechts 6 procent tussen de 1.0 en 1.19 zit. Gemiddeld worden datazalen op een temperatuur van 24,6 C gehouden.
Een lichtpuntje is echter dat tijdens de bouw, dus na het ontwerp van het datacenter, energieverbruik volgens 59 procent van de ondervraagden wel degelijk een belangrijk punt van aandacht wordt.

Het hele rapport is hier te lezen.