Atos levert supercomputer aan Finse instelling

Atos heeft een overeenkomst getekend met het IT Center for Science (CSC) in Finland voor de levering van haar nieuwste supercomputer. Met de BullSequana XH2000 beschikken Finse wetenschappers over vijf keer zo veel rekenkracht als in het verleden.

Dit stelt wetenschappers volgens Atos in staat om de gevolgen van klimaatverandering te voorspellen, knelpunten op het gebied van van hernieuwbare en kernenergie in kaart te brengen en kunstmatige intelligentie in te zetten voor nieuwe medische behandelingen. De driejarige overeenkomst vertegenwoordigt een waarde van 39 miljoen euro.

De oplossing is gericht op het verrichten van diepgaand onderzoek naar de mogelijkheden van kunstmatige Intelligentie. “Door deze nieuwe oplossing beschikt CSC over een krachtige en evenwichtige infrastructuur voor data-intensieve computing. Bovendien legt het een fundament voor baanbrekend onderzoek dat in de komende jaren in Finland kan plaatsvinden. Zo stelt het systeem van Atos ons in staat te anticiperen op de uitdagingen die onderzoek naar kunstmatige intelligentie met zich meebrengen. Dit weerspiegelt ook de waarde die deze investering voor de Finse samenleving heeft”, zegt Kimmo Koski, CEO van CSC.

Twee fases

“Als toonaangevend leverancier van supercomputers in Europa zijn we er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan het competitieve vermogen van Finland en het onderzoek binnen de Finse wetenschap. Onze nieuwe BullSequana XH2000 is gebaseerd op de allerlaatste processor- en accelerator-architectuur. Hierdoor komt een enorme rekenkracht beschikbaar om KI-augmented HPC-simulaties mogelijk te maken, waarmee gebruikers de grenzen van traditionele simulaties kunnen overstijgen”, zegt Pierre Barnabé, COO Big Data & Security van Atos.

Het nieuwe systeem wordt in twee fases geïmplementeerd. De eerste fase gaat van start in de zomer van 2019 en omvat onder meer een oplossing die speciaal is ontwikkeld voor het verrichten van onderzoek naar kunstmatige intelligentie. De tweede fase omvat de nieuwe BullSequana XH2000-supercomputer van Atos die de weg vrijmaakt voor een enorme uitbreiding van rekenkracht en Finland in staat stelt om in Scandinavië een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van supercomputing.