Equinix breidt AM7 uit met geheel nieuwe faciliteit

Equinix heeft deze week de uitbreiding van het International Business Exchange (IBX) datacenter AM7 geopend. Het gaat om een volledig nieuw datacenter naast de bestaande faciliteit, het voormalige Telecity 2.

Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is volgens Equinix één van de belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar, is het antwoord op de groeiende behoefte van organisaties aan directe data-uitwisselingen met klanten en (cloud)partners.

Een belangrijke reden voor de uitbreiding is dat AM7 als faciliteit aan modernisering toe is, zo zegt Michiel Eielts, Managing Director van Equinix Benelux. “Het is in alles anders. Ten tijde van de bouw van AM7, toen nog Telecity 2, was internet nog iets voor universiteiten en enthousiastelingen. We hebben het over de tijd van World Online, met dial-up connectiviteit”, zegt hij tegen ChannelConnect. “De fysieke capaciteit die we nu hebben is het vijftienvoudige van wat toen gebouwd hebben.”

Eielts legt uit dat gekozen is om AM7 uit te breiden met een nieuw, modern gebouw vanwege de uitstekende locatie. “In essentie is AM7 het eerste datacenter dat met AMS-IX is verbonden buiten het Science Park. Alle fiber ging daar naartoe. Het is de fiberhub van Amsterdam.” Het oude gebouw is volledig geconnecteerd met het nieuwe gebouw via een crossconnectie. De uitbreiding van AM7 is 4.125 vierkante meter groot, heeft plek voor 925 cabinets en draait op 100 procent hernieuwbare energie.

Zo’n 20 procent van alle buitenlandse investeringen in Nederland heeft betrekking op digitale activiteiten. Met meer dan 169 multinationale technologiebedrijven is ons land één van de grootste spelers in de wereldwijde digitale economie. “Nederland is voor veel organisaties dan ook dé digitale toegangspoort van Europa”, zegt Eielts. “75 procent van al het internationale IP-verkeer in Nederland loopt via de campussen van Equinix, waarbij AM7 in Amsterdam-Zuidoost het grootste knooppunt is.”

Directe datauitwisseling

De rol van datacenters is in de tussentijd ook veranderd, zo stelt Eielts. Waar het eerst vooral internethosting was wat de klok sloeg, is het nu cloud computing en IoT die connectiviteit vragen. De connectiviteitshub in Amsterdam-Zuidoost is hier volgens Equinix een ideale plek voor.

De opkomst van IoT-apparaten en de focus op cybersecurity leiden ook tot een toenemende vraag naar directe data-uitwisseling tussen bedrijven en instellingen onderling en het belang van nieuwe datacenters. “De uitbreiding van het datacenter AM7 biedt een omgeving waar organisaties snel en veilig data met elkaar kunnen uitwisselen en in contact staan met hun belangrijkste wereldwijde partners”, zegt Eielts. “Door nieuwe vormen van digitale businessmodellen en aangescherpte regelgeving wordt interconnectie de komende jaren nog belangrijker.”

Digitale groei

Uit de tweede editie van de Global Interconnection Index (GXI), de jaarlijkse marktstudie van Equinix, blijkt dat de directe data uitwisseling tussen bedrijven in Amsterdam jaarlijks toeneemt met 57 procent. De verwachting is zelfs dat Amsterdam goed is voor 20 procent van de totale bandbreedtecapaciteit voor interconnectie in Europa tussen 2017 en 2021. Dit maakt Nederland bijzonder aantrekkelijk voor bedrijven die grote digitale stappen zetten op dit moment bijvoorbeeld op het gebied van online gaming, digitale media, healthcare en de maakindustrie. Om met andere bedrijven te kunnen concurreren zijn zij in toenemende mate afhankelijk van elkaar, de cloud, IoT en big data.