AWS blijft leider, Alibaba rukt op

Nieuwe kwartaalcijfers laten zien dat de status quo in de wereldwijde cloudmarkt gehandhaafd blijft, terwijl het Chinese Alibaba dankzij de eigen regio aan een opmars bezig is. AWS blijft de marktleider voor public IaaS en PaaS, gevolgd door Microsoft en Google.

Volgens marktwatcher Synergy Research Group blijven public IaaS en PaaS de meest prominente segmenten van de cloudmarkt. Daar komt veruit de meeste omzet vandaan ten opzicht van managed of hosted privéclouddiensten. Juist in de public cloud is de overmacht van AWS, Microsoft en Google het duidelijkst afgetekend. AWS heeft in zijn eentje 40 procent van de mondiale markt in handen, en tezamen hebben de drie marktleiders 65 procent in handen.

Grootste uitzondering is Azië. Dat komt vooral omdat China een derde van die markt uit maakt, en daar is Alibaba de dominante partij. Niet verrassend gezien de manier waarop de gecentraliseerde overheid die markt aanstuurt. Maar het aandeel blijft groeien in de hele markt, waardoor volgens Synergy duidelijk van een opmars sprake is. “Ondanks enkele plaatselijke problemen op het gebied van datasoevereiniteit is public cloud computing op de meeste relevante vlakken een wereldmarkt dat wordt getrokken door echte multinationale cloudproviders”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst en Research Director bij Synergy Research Group. ”Kleinere cloudproviders blijven mogelijkheden houden om nichemarkten te bedienen, vooral binnen afzonderlijke landen of regio’s, maar ze kunnen de marktleiders niet uitdagen. China blijft de uitzondering, maar buiten China is dit een wereldwijd gespeeld spel waarvoor je op enorme schaal moet opereren.”

Hyperscale

De CAPEX van hyperscalers is in het derde kwartaal opnieuw uitgekomen boven de 26 miljard dollar, waardoor het jaar 2018 op dit punt records blijft breken, zo meldt Synergy. Vergeleken met vorig jaar is de hyperscale CAPEX gestegen met 53%. Google, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook vormen nog steeds de top-5 van investeerders in hyperscale-infrastructuren in de wereldwijde cloudmarkt. Samen maken ze 70 procent van de uitgaven in hyperscale uit. Ook hier is Alibaba echter hard aan de weg aan het timmeren, met de sterkste groei in CAPEX vanuit China. “De zaken voor Hyperscale-operators blijven goed gaan”, zegt Dinsdale daarover. “Over de afgelopen vier kwartalen heb je een gemiddelde groei van 24% en een steeds groter percentage van hun omzet zit in de CAPEX. Dat is voor leveranciers voor datacentertechnologie een groot voordeel, net als voor colocatie/groothandel datacenter-operators, maar het heeft een enorme drempel opgeworpen voor bedrijven die willen concurreren met deze hyperscale-bedrijven. Dit is een spel gespeeld op een enorme schaal, en slechts enkelen kunnen meedoen.”