Wereldwijde reorganisatie Fujitsu

Fujitsu gaat zijn organisatie flink op de schop nemen. Het concern gaat zijn R&D consolideren in Japan, wat onder meer betekent dat de assemblagelijn in Augsburg wordt gesloten.

Sluitingen en openingen

Tatsuya Tanaka, de president van Fujitsu, heeft de keuzes van de organisatie toegelicht tijdens een persconferentie op Fujitsu Forum in Munchen. De reden is dat Fujitsu zich wil storten op het leveren van diensten, waardoor de productie van hardware op het tweede plan komen. Alle business groups worden samengevoegd in het Technology Solutions-segment. De sluiting van Augsburg, eind oktober al wereldkundig gemaakt en gepland voor 2020, zal 2100 banen kosten, waarover Fujitsu nog in gesprek is met werknemersorganisaties.

Ook buiten Europa gaat de multinational zijn organisatie omgooien. In Japan worden in totaal 5000 posities gereorganiseerd, terwijl het aantal directeurs wordt gehalveerd. Duncan Tate, de eindverantwoordelijke voor EMEA, legt zijn directeurschap neer, maar blijft aan Fujitsu verbonden als consultant voor de regio. Diezelfde Tait verdedigde de stap tijdens het vragenrondje na afloop van de conferentie. “Het is geen terugtrekking, maar een wijziging van de strategie”, zegt hij. Wel zegt hij dat Europa te maken heeft met vertragingen in het behalen van de doelstellingen.

In het Canadese Vancouver wordt een nieuw hoofdkantoor voor de ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie neergezet.

Het doel, 10 procent winst in 2022, blijft gehandhaafd.