Hoe ontwikkel je cloud talenten?

Uit recente gesprekken met kandidaten, recruiters en HR-managers blijkt dat er een gebrek is aan fatsoenlijke cloud talenten in de snel veranderende IT-markt van vandaag. Hoewel cloud snelheid en flexibiliteit kan bieden, vereist dit ook extra gedrevenheid en vaardigheden van IT-professionals die moeilijk te identificeren zijn.

Volgens Gartner’s IT Professional Survey hebben IT-professionals aangegeven dat cloud de grootste technologische impact heeft op hun carrière. Dit komt omdat cloudtechnologieën veel verschillende delen van het bedrijf raakt. Daarom moeten IT-professionals de juiste vaardigheden hebben, zodat ze weten hoe ze moeten reageren in verschillende scenario’s, zoals:

 • De impact van cloud op data en analytics;
 • Cloud en het ontwerp en de implementatie van security;
 • De overweldigende aanwezigheid van cloud in IoT-implementaties;
 • Wat cloud betekent voor infrastructuur- en operations-teams;
 • Cloud als een uitvoeringsplatform voor elke service;
 • Verpakte SaaS-producten om tegemoet te komen aan specifieke zakelijke behoeften.

Of het nu gaat om bedrijfsontwikkeling, productontwikkeling, sales of technisch. Alle lagen van een bedrijf heeft te maken met cloud hiermee te maken. Wat denk jij, mission possible of impossible? De meesten zouden neigen naar dat dit onmogelijk is. Dit komt vanwege de hoge verwachtingen van cloud kandidaten. De cloud realiteit is dat we allemaal nog steeds proberen de juiste weg voorwaarts te vinden, niemand is helemaal zeker van de weg vooruit.

Als richtlijnen heb ik een top 5 gemaakt waaraan cloud talenten moeten voldoen:

 1. Cloud talenten dienen de juiste instelling te hebben. Ze moeten cloud-first mindset hebben. Kennis van de cloud is secundair.
 1. Daarnaast moeten cloud talenten in staat zijn om snel te leren en verder te kijken dan wat in hun werkomschrijving staat. Ze moeten worden aangedreven door doelen in plaats van door taken. In ruil daarvoor moeten managers hun beslissingen vertrouwen en hen stimuleren.
 1. De meeste gesprekken worden top-down benaderd. Het is dus belangrijk om naar kandidaten te zoeken met een goed zakelijk inzicht. Het bedrijf definieert de strategie, IT is slechts een enabler.
 1. Trusted advisor Cloud talenten zouden vanuit het perspectief van de eindgebruiker moeten kijken en niet alleen de technologie willen verkopen. Het is ook belangrijk dat ze, als het nodig is, toegeven dat ze iets niet weten dan doen alsof ze alles weten.
 1. Goed samenwerken is key. Een cloud talent moet een goede teamspeler zijn en instructies van verschillende afdelingen of zelfs junior collega’s aannemen. Daarnaast is het essentieel om tools voor samenwerking te gebruiken.

Samuel Kajindran

Senior Technical Consultant Cloud

Ingram Micro Cloud

Ben jij een cloud talent? Reageer dan op een van onze cloud vacatures. Neem voor meer informatie contact op met ons cloud team via cloud@ingrammicro.nl.