Franse regering belooft drastische belastingverlaging voor datacenters

Frankrijk gaat de energiebelasting voor datacenters flink terugschroeven om zo meer investeringen binnen te halen. Nu betalen faciliteiten nog 22,5 Euro per megawattuur, en dat moet 12 euro worden.

De maatregel is afgelopen week aangekondigd door de Franse premier Édouard Philippe tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van Dassault Systèmes. De verlaging moet “Frankrijk aantrekkelijker maken in de context van Brexit en de Cloud Act, die beiden gaan resulteren in nieuwe investeringen op Europees grondgebied.”

In ruil voor de verlaging van de energiebelasting moeten datacenters wel beloven dat de energie-efficiëntie de komende vijf jaar met 15 procent moet verbeteren.

Enthousiasme

Equinix heeft de maatregel al toegejuicht. Volgens het bedrijf zijn Ierland en de Scandinavische landen populairder omdat daar meer belastingvoordeel wordt geboden. Ook HPC-bedrijven kunnen rekenen op steun. Zo legt de regering-Macron een investering van 44 miljoen in voor de R&D-programma’s van Atos en CEA over de komende vijf jaar.
In totaal wil de Franse regering een half miljard euro stoppen in de totale techbranche.