Omzet uit clouddiensten in groeispurt

De afgelopen twee jaar zijn de kwartaaluitgaven aan hardware en software voor datacenters gestegen met 28%, zo meldt de Synergy Research Group. De groeiende vraag naar clouddiensten en de stijgende prijzen van complete servers zijn hier de oorzaak van.

Public cloud winstgevend

Leveranciers die public cloud-dienstverleners tot hun klantenkring rekenen zijn spekkoper. Zij zagen in deze periode een omzetgroei van 54%, terwijl de groei van enterprise datacenter-infrastructuur veel lager ligt. De investeringen waren zelfs ligt aan het dalen tot een recente opleving in de vraag naar servers en prijsstijgingen de omzet vlot heeft getrokken. Sinds het tweede kwartaal van 2016 is de omzet uit enterprise private cloud infrastructuur gestegen met 45%. De totale omzet uit datacenter-infrastructuur kwam in het tweede kwartaal uit op $38 miljard, waarvan de public cloud een derde van voor zijn rekening neemt.

“We zien dat de omzet uit clouddiensten per jaar met 50% blijft groeien, omzet uit enterprise SaaS groeit met meer dan 30%, search/social networking groeide met meer dan 25% en e-commerce met meer dan 40%”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Dat alles zorgt voor grotere uitgaven aan cloudinfrastructuur. Dat is niet nieuw. Maar wat de laatste drie kwartalen anders ging, was dat grote bedrijven veel meer zijn gaan uitgeven aan datacenter-infrastructuur, vooral door hybride cloudomgevingen, meer serverfunctionaliteiten en hogere kosten voor componenten.”