NETGEAR 4300-96X: een modulaire switch

Modulaire switch beantwoord een veranderende vraag

IT blijft zich ontwikkelen en stelt fabrikanten voor nieuwe uitdagingen. Nieuwe toepassingen stellen ook nieuwe technische randvoorwaarden. Vandaar dat de innovatie in rap tempo doorgaat. Met de 4300-96X introduceert Netgear een switch die modulair opgezet is en een antwoord heeft op de groeiende vraag naar 40Gbit/s-infrastructuur en qua prijs ook voor het mkb een interessante optie is. Door het modulaire concept is maatwerk mogelijk.

Eric Lindeman, senior sales engineer Benelux & Other EMEA bij Netgear weet het goed te verwoorden. Twee jaar geleden kwam de SDVoE-alliantie met een nieuwe toepassing. Veel universiteiten en andere grootzakelijke gebruikers hebben behoefte aan grootschalige videopresentaties met hoge-defi nitievideo (HD). Universiteiten kunnen zo real time operaties in een collegezaal tonen. Om de gewenste beeldkwaliteit te realiseren, is er behoeft aan de distributie van 4K-video die niet gecomprimeerd is. Dit is mogelijk met 10 Gbit/s ethernetstreams. De SDVoE-alliantie is een samenwerking van een vijftal innovatieve bedrijven, waaronder Netgear en Sony maar ook chipsetleveranciers zoals ZeVee aQuanta. De inbreng van deze chipleveranciers is nodig omdat de video hoge eisen stel aan het ethernetsignaal. Vooral de synchronisatie is erg kritisch.

Modulair

Netgear introduceerde in het kader van deze ontwikkeling de 4300-96X switch, een modulaire switch met maximaal 96 poorten. Door het modulaire concept is de prijs heel concurrerend te houden, de klant betaalt alleen voor wat hij echt gebruikt. In de switch kunnen naar keuze 10- en 40Gbit/s-modules, tot een maximum van 16 stuks, geplaatst worden. Daarmee speelt men optimaal in op de trend dat ook datacentra van bedrijven steeds meer eisen aan de snelheid van hun infrastructuur stellen en een groeiende behoefte hebben naar een snellere datanetwerken.

Toepassing

De toepassing van de switch blijft niet beperkt tot ongecomprimeerde 4K-video, er is daarmee bedrijfsbreed een groeiende behoefte aan een upgrade. Het gebruik van de nieuwe 802.11 AC Wave 2 acces points voor wifi -netwerken stelt bijvoorbeeld de IT-afdelingen voor uitdagingen. De standaard Cat5-bekabeling is daarvoor eigenlijk niet toereikend. Nieuwe kabels trekken is de beste optie, maar ook een prijzige. Ook hier dient zich via deze switch een oplossing aan. De 10Gbps-modules voor deze switch voldoen aan de Multi-gigstandaard, deze maakt het mogelijk om gewone Cat5- en CAT6a-kabel met een hoge snelheid van 2,5 tot 5Gbit/s over afstanden tot 100 meter gebruiken voor de snelle access points. Hierdoor blijft bestaande infrastructuur zijn waarde behouden en worden hoge kosten bij een upgrade vermeden.

Eric Lindeman: “Met de 4300-96X introduceren we een volgende generatie switches in de markt. De kosten zijn in balans met onze doelgroep, kleine datacentra en mkb. De mogelijkheden zijn door de modulaire opzet altijd op maat te maken. Hierdoor wordt geen geld bevroren in features die nu niet nodig zijn.” De vraag naar 40Gbit-infrastructuur blijft groeien, de introductie van 4K ongecomprimeerde video is enkel een eerste stap. Steeds meer toepassingen vereisen hogere bandbreedtes, de 4300-96X vult het gat dat nu ontstaat.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF