Elinex en Huawei: Modulair en kant en klaar heeft de toekomst

Huub van Raamsdonk, Algemeen Directeur, Elinex en Wing Leung, Channel Director Enterprise Business, Huawei Technologies Netherlands

Het lijkt opmerkelijk, maar een paar jaar geleden kenden maar weinigen Huawei. De meesten zullen het onderhand kennen van de smartphones, maar Huawei roert zich ook stevig op het gebied van telecomnetwerken, IT en datacenterapparatuur. Dat werd tijdens de CeBIT van 2013 opgemerkt door UPS-specialist Elinex. De twee kwamen tot elkaar, en sinds 2014 is Elinex Value Added Partner van Huawei in de Benelux.

Toen Huub van Raamsdonk, algemeen directeur van Elinex in 2013 over de CeBIT struinde, stuitte hij op de stand van Huawei, een bedrijf waar hij niet bekend mee was. “Het was ook voor mij een nieuwe naam”, zegt van Raamsdonk. “Maar mij vielen meteen twee dingen op. Om te beginnen het ruime aanbod: ze presenteerden alle UPS’en die ze op de markt hadden gebracht.” Het tweede was de kwaliteit. “Ik zit al dertig jaar in het vak en ik was erg onder de indruk. Het was baanbrekend met zijn modulaire concept.” Het is vooral de modulariteit geweest die Huawei er voor Van Raamsdonk bovenuit liet steken. “Ze werkten niet met één groot complex apparaat, maar met een systeem waar UPS-vermogen, -communicatie en bypass zijn opgebouwd in modules. Gevolg is dat je bij een storing geen printboards hoeft te vervangen, maar alleen een module, waardoor je kosten bespaart.”

Bovendien zorgt dit volgens Van Raamsdonk voor een hoge mate van flexibiliteit. De noodstroomvoorziening is precies aanpasbaar aan de situatie bij de klant, wat in de dynamische datacentermarkt steeds belangrijker wordt.

Huub van Raamsdonk

Na uitvoerige verkenningen en verificatietesten stond niets een partnerschap in de weg, met Elinex als Value Added Partner. De diepgaande kennis van technologie, trends en markt van Elinex sloot precies aan. “We konden ze tijdens de eerste gesprekken overtuigen dat ons portfolio volledig is”, vertelt Wing Leung, Channel Director Enterprise Business bij Huawei Netherlands. “Als je kijkt naar het portfolio van Huawei, dan is die zeer breed, van server tot storage tot netwerkapparatuur. Noodstroom is daar een klein onderdeel van. Voor zo’n nichemarkt wilden we daarom een specialist die geheel namens Huawei de markt op gaat en misschien wel meer weet over deze producten dan zelfs onze mensen.” Elinex is volgens Leung zo’n specialist. “Een noodstroomspecialist, precies wat we zochten, en we hebben ze door hun expertise ook meteen Value Added Partner gemaakt, de hoogste categorie.” Die hoogste categorie betekent ook gelijk hoge eisen waaraan Elinex moet voldoen als het gaat om zaken als omzet en het aantal engineers op presales, sales en aftersales.

Wing Leung

“Met Elinex als Value Added Partner vliegen we projecten gezamenlijk aan.” Wie een UPS op de markt brengt, moet zich ervan bewust zijn dat het een cruciaal onderdeel is van het geheel, zo legt Van Raamsdonk uit. “We hebben altijd een belangrijke regel: als de netspanning erop zit, dan mag het er nooit meer van af, onafhankelijk van het onderhoud dat je moet plegen”, zegt hij. “Wij kijken naar de hele infrastructuur, en onderhoud is een belangrijk facet.”

 

 

Omdat Huawei zeer sterk is in netwerk- apparatuur, zijn de producten uitmuntend in beheeroplossingen op afstand, zo zegt Van Raamsdonk. Zulke innovatie past volgens hem goed bij Elinex. “Het springt eruit door de beheersoftware. Ze weten heel goed hoe je data moet transporteren en verwerken.”

Uiteindelijk denkt Van Raamsdonk dat in de toekomst onderhoud vrijwel alleen op afstand gedaan kan worden. “Het wordt steeds lastiger om op tijd bij de klant te komen. We zijn al een jaar of twee bezig met het monitoren van batterijen op afstand, zodat we geruime tijd van tevoren weten dat een accu moet worden vervangen.”

Ook Leung is enthousiast over de samenwerking. “Elinex is echt een verlengstuk en we hebben samen heel mooie projecten binnengehaald”, zegt hij. De technische staf van Elinex heeft volgens Leung ook nauwe contacten met de R&D-afdeling van Huawei. “Wereldwijd heb je niet veel van dit soort specialisten, en Elinex is echt een van de beteren. Ze zijn voor ons de noodstroomspecialist in de Benelux. Hun engineers kennen onze producten minstens even goed als wij. Samen kijken we of we ook geïntegreerde oplossingen kunnen leveren, bijvoorbeeld voor schepen. Het integratiewerk zal Elinex dan uitvoeren.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF