Ecoracks staat voor focus op de regionale klant en duurzaamheid

IT en colo kan beter en energie-efficiënter

Weinigen weten dat in Eindhoven een modern datacenter staat dat op bijzondere wijze invulling geeft aan het begrip State of the Art. Lizette van Broekhoven en Willem Jan Withagen van EcoRacks leggen uit wat hun datacenter uniek maakt.

 

 

“Om te weten wat EcoRacks een uniek datacenter maakt moet je weten dat we elk meer dan twintig jaar in de sector actief zijn. We hebben daarmee aanzienlijk meer ervaring dan veel van de andere aanbieders,” zegt Willem Jan Withagen. Met die ervaring zijn ze bewust een datacenter in Eindhoven gestart dat een sterke focus op de regio heeft. “We zien
dat er in deze regio een sterke vraag is naar een datacenter dat om de hoek ligt en niet van een grote aanbieder is, want dat wordt geassocieerd met een afstandelijke klantbenadering.” Voor die vraag wil EcoRacks het antwoord zijn en combineert dat met veel nadruk op verduurzaming. Dat is volgens Withagen minder bijzonder dan het op het eerste gezicht lijkt. “In de regio Amsterdam zie je dat Green IT Amsterdam samen met de overheid de IT-sector, wat een grote stroomverbruiker is, duwt in de richting van minder verbruik. In de regio Eindhoven is die overheidsdruk nog niet zichtbaar, maar daar wachten we niet op. We kunnen nu al een stuk duurzamer opereren en dat is precies wat we doen.” EcoRacks is een van de weinige datacenters die aantoonbaar honderd procent groene Nederlandse stroom afneemt. Daarnaast maakt het werk van meer en beter recyclen, en dat alles maakt het tot een ‘state of the art’ datacenter.

‘We zien dat er in deze regio een sterke vraag is naar een datacenter dat om de hoek ligt’

EcoRacks spreekt met de propositie niet een specifieke klantgroep aan. Lizette van Broekhoven: “We hebben elk mogelijk type klant hier binnen, van groot tot klein en van jong tot oud. Het overgrote merendeel van de klanten is wel uit de directe regio. We hebben klanten die de eerste off-premise-ervaringen met ons opdoen en klanten die voorheen in andere datacenters zaten. Dat kan trouwens ook bij de concurrentie in de regio Amsterdam zijn. Voor die klanten is de onvoorspelbare reistijd een belangrijke reden de datacenteroplossing in de regio te zoeken.

De rol van emotie

Een deel van het datacenter van Ecoracks

Het type klant loopt sterk uiteen, de manier waarop ze worden geholpen is dat niet. Withagen: “Colo lijkt een onderwerp waar ratio meer een rol speelt dan emotie. Toch is het zo dat, zeker bij de klanten die voorheen alles on premise hadden of slechte ervaringen met andere datacenters hebben gehad, de emoties een belangrijke rol spelen. Lizette en ik weten dat omdat we ook al zoveel jaren meedraaien. Wij nemen echt de tijd voor klanten, we begeleiden ze veel intensiever dan elders mogelijk is. Dat is iets waarmee we ons echt onderscheiden van de internationale partijen en wat een groot deel van ons succes verklaart. Klanten vertrouwen ons ook echt en dat is heel belangrijk. Helemaal voor klanten die aanhikken tegen het buiten de deur plaatsen van een deel van de IT, wat toch de core van elk bedrijf is. Wij zorgen dan via het netwerk van regionale partners dat alles van fysieke verhuizing tot de connectiviteit tussen datacenter en de werkplekken wordt geregeld.”

Klanteisen

Lisette van Broekhoven en Willem Jan Withagen

Het type klant dat EcoRacks bedient is vooral regionaal. Dat wil absoluut niet zeggen dat de faciliteiten in het datacenter daarom beperkter zijn. Op het gebied van connectiviteit levert EcoRacks verbindingen naar Amsterdam, Frankfurt en Brussel. Withagen: “We zijn nog nooit een klant misgelopen omdat we op dat punt te weinig konden bieden. Wat er wel voorkomt – en dat zien we met name bij multinationals – is dat bij aanvragen de eis wordt gesteld van on site 24/7/365 hands on personeel. Dat type klanten kunnen we niet faciliteren, die zijn voor ons een maatje te groot.”

Aan de andere klanteisen die in de sector gangbaar zijn kan EcoRacks nu al, of binnenkort voldoen. ISO9001 en ISO27001 staan op de rol om dit jaar nog behaald te worden. EcoRacks zal echter niet naar ISO14001 worden gecertificeerd. Withagen: “Dat komt omdat die certificering is gebaseerd op bestaande productieomgevingen die willen verduurzamen. Dat gaat voor ons niet op. We zijn een nieuwe organisatie, hebben geen legacy en alles wat hier naar binnengaat is ook op duurzaamheid geselecteerd. We gebruiken alleen de beste en groenste technologie. Daarom vind je in ons datacenter ook de nieuwe kijk op racks en vloeistofkoeling van Asperitas.”

Ambities

Gevraagd naar de ambities geeft Withagen aan dat EcoRacks in ieder geval de nieuwe duurzame technologieën meer onder de aandacht wil brengen, zodat iedereen ziet dat IT en colo beter en energie-efficiënter kan. “Daarnaast denken we serieus na over het twin-datacenterconcept. We zien dat daar veel vraag naar is. Je kunt kiezen dat met het datacenter van een concurrent te doen, maar dat is toch niet wat onze klanten willen.” Klanten verwachten namelijk dat het samenwerken met een ander datacenter afbreuk doet aan de klantondersteuning waar EcoRacks om wordt geprezen.

Van elkaar leren

Van Broekhoven: “Ook daar merk je dat emotie een grotere rol speelt dan op het eerste gezicht blijkt.” EcoRacks houdt daar heel veel rekening mee. Colo is daarom standaard op basis van ‘één maand’contracten. Het illustreert dat er geen lock-in is. Withagen: “Het is het soort transparantie dat je bij de grote jongens minder tegenkomt en wat zeker in deze regio partijen ervan weerhouden heeft de IT te outsourcen. Wat dat betreft kan de concurrentie wel wat van ons leren.”

‘Bij colo kunnen emoties een belangrijke rol spelen’

Verder geven Withagen en Van Broekhoven aan dat ze groot voorstander zijn van – zeker op regionaal niveau – betere horizontale samenwerking. Withagen wijst erop dat tegenwoordig bijna niemand meer weet dat AMS-IX er is gekomen omdat providers van elkaar wilden leren en gezamenlijk op non-profitbasis een probleem wilden oplossen. Het heeft geleid tot een van de meest succesvolle en grootste internetknooppunten ter wereld en een model dat talloze keren is gekopieerd. “Op datacenterniveau kunnen we met dezelfde insteek ook heel veel bereiken waar de hele maatschappij van profiteert.”

Misschien gaat zoiets uit de regio Eindhoven komen. De regio waar EcoRacks flink aan de weg timmert met een combinatie van innovatie, duurzaamheid en oprechte aandacht voor de klant.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF