Eaton: Tijdperk van energie-efficiënte datacenters: slimmer, groener en veiliger

Datacenters kunnen een cruciale rol spelen in de missie van overheden om een koolstofarme economie te worden. Een groenere en slimmere benadering van energieverbruik maakt dat mogelijk, zoals via UPS-as-a-Reserve.

Veel datacenters erkennen de noodzaak hun energieverbruik terug te dringen en energie-effi ciëntie voorop te stellen. Dat gebeurt onder meer met de inzet van hernieuwbare energie, zoals zonne-, wind- en waterkrachtenergie. Uitstekend, maar er zit een addertje onder het gras: onregelmatigheid en het opwekken van hernieuwbare energie gaan namelijk hand in hand.

Schommelingen in stroomkwaliteit

Naarmate de energiemarkt evolueert naar een fossiele brandstofvrije toekomst, kan de productie van hernieuwbare energiebronnen volatieler worden en elektrische energie moeilijker nauwkeurig te voorspellen en in balans te houden zijn. Daarnaast nemen het frequentiestabilisatiemechanisme van het net en de mate van traagheid af.

Dit zorgt voor grotere en snellere frequentieveranderingen, vooral bij storingen. Die instabiliteit van een volatiele elektriciteitsvoorziening is verre van optimaal voor datacenters, die afhankelijk zijn van een betrouwbare en stabiele energiebron. En met de piek van hernieuwbare energiebronnen en een toenemende vraag naar elektriciteit, voorspellen we meer schommelingen in de stroomkwaliteit van het net.

UPS-as-a-Reserve

In dat besef, zouden meer bedrijven UPS-as-a-Reserve (UPSaaR) moeten overwegen; datacenteroplossingen die inkomsten uit de initiële UPS-investering mogelijk maken. Dit geeft datacenters de controle over hun energie, door te kiezen hoeveel capaciteit ze op een bepaald moment willen aanbieden en tegen welke vastgestelde prijs, waarbij de inkomsten kunnen oplopen tot 50.000 euro per jaar.

Met een UPSaaR-dienst kunnen datacenteroperators de UPS toepassen als onderdeel van een virtuele elektriciteitscentrale, waarmee ze kunnen deelnemen aan de vraagzijde van de markt en aan de primaire reservemarkt. De UPS kan worden toegepast om het elektriciteitsnet te ondersteunen door het gevraagde vermogen uit de accu’s te halen. Veel datacenters onderzoeken inmiddels de mogelijkheid die accu’s van elektrische voertuigen bieden om elektriciteit op een energie-efficiënte manier in op te slaan.

Het geleverde vermogen wordt dan naadloos parallel aan de UPS-gelijkrichter ingeregeld, zodat zorggedragen wordt voor een nauwkeurige respons, die onafhankelijk is van het belastingniveau. Datacenter operators kunnen het netwerk vervolgens ondersteunen bij het reguleren van de frequentie, waardoor extra inkomsten kunnen worden gegenereerd ter compensatie van de total cost of ownership van de UPS, of als onderdeel van het veel concurrerender maken van het datacenter vanuit prijsperspectief.

Efficiënt en veilig

Eaton heeft aangetoond dat UPS-systemen en -batterijen efficiënt en veilig kunnen worden ingezet om op de energievraag te reageren met minimale risico’s voor de primaire taak van de UPS”, laat Mattieu Terlouw, Sales Director België en Luxemburg bij Eaton weten. “Zo kan een datacenter samenwerken met bijvoorbeeld een commerciële energie-aggregator om zijn capaciteit aan te bieden aan een transportnetbeheerder of het nationale energienetwerk. Door energieleveranciers te helpen het verbruik in evenwicht te brengen met de opwekking van elektriciteit en door elektriciteit terug te verkopen aan het net, kunnen datacenters echt een positief effect hebben op het verminderen van de totale koolstofvoetafdruk. Kortom, het is tijd dat meer datacenters in het hele land een groenere en slimmere benadering van energieverbruik hanteren.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF