Neutral Peering Days steeds interessanter

Op 13 en 14 september worden in Scheveningen de jaarlijkse Neutral Peering Days gehouden. Het event is bekend bij hosters, service providers en content aanbieders, niet in de laatste plaats door de Late Summer Drinks. De organisatie werkt eraan het programma voor nog meer partijen interessant te maken. Jan Hoogenboom, oprichter van NL-ix, legt uit waarom.

 

 

“Om te begrijpen waar we heen gaan moeten we eerst terug in de tijd. NL-ix is inmiddels tien jaar geleden begonnen met de jaarlijkse Late Summer Drinks aan het strand in Scheveningen. Dat evenement is uitgegroeid tot de perfecte locatie om met collega’s uit het vak te praten”, legt Hoogenboom uit. De eerste jaren was het een Nederlandse aangelegenheid. NL-ix heeft inmiddels de vleugels uitgeslagen en wordt in steeds meer landen bekend. Daardoor willen ook steeds meer internationale relaties aan de Summer Drinks deelnemen, maar dat stuit op het praktische probleem dat weinigen toestemming krijgen om voor een avond naar Scheveningen te vliegen. Dat noopte NL-ix tot het vinden van een oplossing. Wat redelijk eenvoudig bleek, omdat de behoefte aan een Nederlands evenement waar partijen met elkaar konden overleggen en afspraken konden maken over de manier waarop verkeer wordt uitgewisseld met daarnaast een inhoudelijk programma groot was. Daarom zijn de Neutral Peering Days twee jaar geleden ontstaan en in korte tijd uitgegroeid tot het grootste event in Nederland en ver daarbuiten voor iedereen die iets met peering of interconnectie te maken heeft. En dat heeft natuurlijk ook iets te maken met de positie die Nederland als internethub in Europa inneemt.

‘Alhoewel onze Exchange momenteel de nummer vijf van de wereld is, hebben we ons nooit uitsluitend gefocust op peering’

Anders dan andere Exchanges

Hoogenboom: “Alhoewel onze Exchange momenteel de nummer vijf van de wereld is en 2,3Tbps peak-peeringverkeer verwerkt, hebben we ons nooit uitsluitend gefocust op peering. De interconnectbehoefte van onze klant heeft altijd centraal gestaan en die kan breder zijn dan alleen peering. Dat heeft ons gevormd tot een Interconnect Exchange met een portfolio dat het volledige scala aan interconnectmogelijkheden beslaat; daarin zijn we anders dan de Incumbent Exchanges. Daarnaast maakt ons fijnmazige netwerk, wat zoveel datacenters in zowel Nederland als daarbuiten met elkaar verbindt, ons ook anders.”

De Hybrid Massive Cloud

“nerzijds zien we dat IX-peering onder druk staat. Steeds meer partijen handelen verkeer buiten de exchange af. Daarnaast is de prijs van transit, een alternatief voor peering, sterk gedaald; het gevolg is een strijd om wallet share met als resultaat een druk op de prijs van peeringdiensten. Aan de andere kant zien we de digitale transformatie op alle fronten meer en meer body krijgen. En waar we het binnen die context nu hebben over de hybrid-multicloud, hebben we het, bij een verdergaande digitalisering over een paar jaar zomaar over de hybrid massive cloud, inclusief een exploderende vraag naar interconnectdiensten die al die clouds, applicaties, bedrijven, afnemers, partners en software op een veilige, low latency, elastische en gedegen manier bij elkaar brengen. De onderwerpen die hierboven kort zijn aangestipt zijn de centrale onderwerpen op de Neutral Peering Days 2018 en relevant voor alle partijen die betrokken zijn bij deze ontwikkelingen of het nu content netwerken, CDN’s, service providers, cloudpartijen, consultants, integrators en niet in het minst de vertegenwoordigers van de zakelijke markt verantwoordelijk voor de ICT en digitale transformatie zijn. We nodigen ze dan ook van harte uit.”

Van elkaar leren en met elkaar zaken doen

De Late Summer Drink staat bekend om de relaxte sfeer en de vele gesprekken die tussen oude en nieuwe bekenden worden gevoerd. “Op de Neutral Peering Days hebben we precies dat gevoel willen doortrekken. Informatie delen via presentaties maar ook mensen met elkaar in contact brengen. Dat hebben we zo ook georganiseerd. Via een app kunnen afspraken, één-op-ééngesprekken worden ingepland waarvoor in het programma tijd is ingeruimd en waar in het Kurhaus zelfs een speciale ruimte voor wordt ingericht, compleet met lounge banken en een hele goede barista.”

Het afgelopen jaar was er veel vraag naar de ‘Meet Me’-sessies

Het afgelopen jaar was er veel vraag naar die ‘Meet Me’-sessies. “We zien dat uiteenlopende deelnemers van content en SaaS-aanbieders uit de VS tot hardwarevendoren uit Azië vooraf via de app de ‘Meet Me’-afspraken inplannen; zij zijn dat al meer gewend dan wij in Europa. Zij kunnen zo in twee dagen tijd heel veel gerichte gesprekken voeren. Alleen daarom al neemt de belangstelling uit die hoek voor de Neutral Peering Days verder toe”, zegt Hoogenboom. Daarnaast ziet hij dat de vaste bezoekers uit de datacenter, telco, isp-wereld en de nieuwe zakelijke gebruikers veel van elkaar kunnen leren.

NL-ix vult als neutrale organisatie een gat in de markt op en weet honderden bezoekers uit binnen- en buitenland bij elkaar te krijgen. Met het geven van meer aandacht aan de zakelijke gebruikers wordt het event nog interessanter. Dat is in het voordeel van alle partijen, leidt tot meer business en helpt Nederland nog beter op de kaart te zetten.


[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF