Switch Datacenters: Efficiency datacenters de rode draad

De unieke propositie van Switch Datacenters

Het Nederlandse datacenterlandschap lijkt weinig gevarieerd. De meeste datacenters leveren al dag en jaar hetzelfde handjevol diensten: housing, stroom, koeling en connectiviteit. Een kleine groep levert daarnaast ook andere diensten. Tot die categorie behoort Switch Datacenters uit Amsterdam. Het bedrijf heeft een interessant portfolio, gebaseerd op een heldere visie op de toekomst. Die combinatie is uniek voor de Nederlandse markt.

Switch Datacenters is in 1998 gestart en behoort daarmee tot de meest ervaren Nederlandse partijen, aldus CEO en medeoprichter Gregor Snip. Het bedrijf exploiteert drie datacenters in de metroregio Amsterdam; twee zijn gebouwd in opdracht van Switch, het derde betreft een bestaand datacenter dat na de overname grondig is gerenoveerd om aan de eisen van Switch te kunnen voldoen. Daarmee is een tweede activiteit van Switch genoemd: het runt niet alleen datacenters, het bepaalt ook het design, binnen- en buitenzijde. “Dat doen we niet alleen voor onze eigen gebouwen”, legt Snip uit. “We zijn ook actief als ontwerper en opdrachtgever voor de bouw van wat wij noemen wholesale datacenters.”

Efficiency als wederzijds belang

“Voor elk datacenter uit de koker van Switch gelden dezelfde uitgangspunten”, vult managing director Edgar van Essen aan. “We sturen strak op maximaal efficiënte datacenters.”

Datacenters met de uitstraling van een vijfsterrenhotel is niet waar Switch voor staat. Klanten doen zaken met Switch om andere redenen, legt Van Essen uit: “De kracht van Switch is altijd al geweest dat we meer doen dan de klant verwacht en hem graag advies geven over hoe hij zijn ruimte optimaal kan benutten. We maken er geen geheim van dat we dat ook uit eigen belang doen. Een klant die zijn racks optimaal heeft ingericht en aangesloten, verbruikt minder stroom en koeling. Als klanten efficiënt omgaan met ruimte, stroom en koeling scheelt hen dat kosten. Voor ons is het ook belangrijk want door zijn bijdrage kunnen we het gehele datacenter efficiënter runnen. Efficiency is dus een wederzijds belang.”

Doordachte koeling

Edgar van Essen en Gregor Snip

Snip gaat daar verder op in: “We zijn net als een conciërge, die de huurders welwillend advies geeft waar uiteindelijk het hele complex van profiteert. We kunnen dat doen omdat we over de juiste kennis en ervaring beschikken om datacenters tot in detail in te richten en exploiteren. Dat betekent ook dat we constant investeren eigen design en verbeteringen.” Voorbeeld van dat laatste is adiabatische koeling. Snip en zijn collega’s hebben daar een verbetering doorgevoerd. Het resultaat staat bekend als indirecte adiabatische koeling (zie kader). Dat ontwerp is zo doordacht en efficiënt dat het ook onderdeel is geworden van het OCP-programma. “De hyperscalers die aan de wieg hebben gestaan van OCP zien voor de eigen dedicated datacenters vrije koeling (buitenlucht direct naar binnen blazen, red.) als optimale oplossing”, legt Snip uit. “Wij hebben echter aangegeven dat dit voor datacenters met colo-faciliteiten niet optimaal is en dat een aangepaste adiabatische koeling, ons ontwerp dus, tot betere resultaten leidt die dezelfde luchtkwaliteit binnen de datazaal garandeert als de conventionele koeling. Dat is onderzocht en inmiddels is het als goede manier van koelen door de OCP-community geaccepteerd.”

OCP bespaart geld en geeft betere marge

Bij Switch kunnen ze ook precies uitleggen wat OCP voor de rekening van de klant betekent. “In de meeste conventionele datacenters bepaalt de koeling van de IT-load tot 40 procent van de kosten. In onze op OCP en indirecte adiabatische koeling gebaseerde architectuur kunnen we dat terugbrengen tot 5 procent. Dat is slechts een van vele voorbeelden. Die besparing rekenen we uiteraard door naar de klant. Hij kan daardoor een betere marge maken, waar wij op de lange termijn ook van profiteren.”

Stroomvoorziening volgens Switch

Snip weet eveneens de Switch-visie op de stroomvoorziening op twee verschillende niveaus goed te verwoorden. Het eerste is het rackniveau. OCP betekent dat het rack de servers rechtstreeks voedt met een 12V/48V DC busbar. Dat voorkomt tot tien procent stroomverlies door conversie. Het zorgt ook voor minder afval en lagere vervangingskosten; een OCP-server heeft immers geen eigen voeding maar gecentraliseerde universele en herbruikbare voedingen in het rack.

Het andere niveau is de stroomvoorziening van het datacenter zelf. “Wij zijn een van de weinige partijen die 2N redundantie als norm hebben. We adviseren al onze klanten altijd de twee onafhankelijke voedingen te gebruiken voor de hoogste uptime. Bij ons komen dus geen 3+1-oplossingen voor waarbij UPS’en of generatoren aan elkaar gekoppeld zijn, die elders schering en inslag zijn. 2N is veel eenvoudiger te managen dan bijvoorbeeld een 3+1. Het onderhoud is ook totaal onvergelijkbaar. Wij kunnen voor onderhoud of uitbreiding een feed uitzetten en de business gaat gewoon door. 2N is een wezenlijke randvoorwaarde voor efficiënte dienstverlening.”

Waarom OCP belangrijk is

Het is duidelijk dat efficiency en OCP nu al belangrijk zijn voor Switch, maar OCP wordt dat voor de hele sector. Snip: “OCP is voorwaarde om klaar te zijn voor de toekomst. Een toekomst waar duurzaamheid een nog belangrijkere rol speelt en alleen de bedrijven overleven die meer kunnen doen met minder mensen. Wij lopen wat dat betreft voor op de markt. Dat levert onze klanten een strategische en operationele voorsprong van meerdere jaren op.”

Top of mind

Die boodschap zal door Switch de komende periode vaker worden verkondigd. Van Essen: “We willen daarmee in ieder geval bereiken top of mind te worden bij inkopers en automatiseerders die de IT van grote ondernemingen onder hun hoede hebben. We gaan zo voor groepen die zoeken naar echt Nederlandse datacenters in de metroregio Amsterdam de logische keuze worden.”

‘We sturen strak op maximaal efficiënte datacenters’

Dat betekent zeker niet dat men alleen op zoek gaat naar grote klanten. “Elke klant is voor ons even belangrijk, of het nu gaat om één rack of honderd racks”, verzekert Van Essen. “Daarin verschillen we van internationale concurrenten in deze regio.” Snip voegt daar nog aan toe: “Switch blijft zich onderscheiden omdat het meer en beter kan adviseren en dat gezamenlijke belang van een tevreden en goed draaiende klant als geen ander inziet.” Het is dan ook geen toeval dat Switch steeds meer overstappers als nieuwe klanten verwelkomt. Die zijn ontevreden over andere datacenters, waar service moet wijken voor commercie. Snip: “Klanten waarderen Switch om meer dan de kwaliteit van diensten en scherpe prijzen. Ze waarderen het zaken te doen met een groep bevlogen, ervaren en onafhankelijke denkers. Dat wordt steeds belangrijker gevonden in tijden van datacenterconsolidaties en mondiale cloudaanbieders.”

Het voordeel van indirecte adiabatische koeling
Bij directe adiabatische koeling wordt buitenlucht met waternevel gekoeld en die lucht wordt het datacenter ingeblazen. Het nadeel hiervan is een grote toename van de luchtvochtigheid in het datacenter, hetgeen slecht is voor de apparatuur. Bij indirecte adiabatische koeling wordt de buitenlucht eveneens met waternevel gekoeld maar via een warmtewisselaar wordt de koelte overgedragen aan de lucht binnen. Op die manier komen er geen buitenlucht en extra vocht het datacenter binnen.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF