maincubes: Een marktplaats voor digitalisering in plaats van alleen een serverruimte

maincubes secure datacenters: waarom het tijd is voor Colocation 4.0

Snel toenemende gegevensstromen zijn voor veel bedrijven overweldigend. Internet of Things, Artificial Intelligence en Augmented Reality worden steeds relevanter voor bedrijven en organisaties en worden een belangrijke sleutel tot het openen van de toekomst. Datavolumes van 50 miljard apparaten en 7,5 miljard digitale identiteiten worden wereldwijd verwacht in 2020.

 

Hoe kunnen mkb-bedrijven erin slagen om deze hoeveelheden gegevens te beheren? Hoe kunnen zij nieuwe bedrijfsmodellen creëren via slimme big data-analyse om te voorkomen dat ze de boot missen? Hun eigen datacenters zijn vaak niet meer geschikt voor de huidige uitdagingen en hoge beveiligingsvereisten van vandaag. En in de context van de General Data Protection Regulation (GDPR) van de EU kunnen gegevensverlies door hacks, tekort aan beveiliging of menselijke fouten al fataal zijn. Veel bedrijven besluiten daarom om te stoppen met hun eigen datacenter en te kiezen en vertrouwen op colocatie.

Van colocatiehost tot provider van de toekomst

De eisen waaraan een extern datacenter dient te voldoen zijn vandaag de dag vele malen hoger dan in het verleden. Dit is een ontwikkeling waarin datacenters moeten blijven meegaan om onderscheidend en concurrerend te kunnen blijven. Het gaat niet alleen meer over de IT-ruimte en de serverracks. Hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid, state-of-the-art beveiliging en schaalbaarheid voor piekbelastingen worden allemaal verwacht, net als een optimale stroomvoorziening en koelingstechnologie die kunnen worden aangepast aan de specifieke klantwensen waarbij ze tegelijkertijd milieuvriendelijk dienen te zijn.

En dat is nog niet alles. Datacenters zijn geëvolueerd door te anticiperen op de ontwikkelingen van digitalisering en deze ontwikkelingen zelf aan te sturen door middel van innovatieve technologieën en diensten. Datacenters moeten zelf de weg banen voor revolutionaire ideeën. Met andere woorden: alles is op weg naar Colocation 4.0 om de klanten van de datacenters de benodigde digitale ruimte te bieden om te kunnen blijven ademen en groeien.

‘Het is als een marktplaats: iedereen kan zijn goederen aanbieden, informatie uitwisselen, kopen wat hij nodig heeft en dit alles eenvoudig integreren in zijn eigen aanbod en propositie’

Bedrijven hebben daarom behoefte aan een datacenterconcept dat onderdeel wordt van hun eigen, nieuwe en dynamische waardeketen. Ze willen een oplossing die flexibele gegevensondersteuning kan bieden voor de steeds snellere productcycli en verkorte time-to-market die wordt verwacht door hun eindklanten. Het doel voor bedrijven is om een waardescheppend netwerk tot stand te brengen dat hen verbindt met het ‘Internet of Things’ zodat ze toegevoegde waarde kunnen (blijven) creëren.

Secure-exchange-platform: de voordelen van een connected service

maincubes heeft deze visie al werkelijkheid gemaakt, weet Joris te Lintelo, Director International Business Development van maincubes. Met zijn hoge beschikbaarheid datacenters in Frankfurt am Main (Offenbach) en Schiphol-Rijk bij Amsterdam biedt het Duitse bedrijf haar klanten niet alleen gecertificeerde beveiliging van gegevens en een veilig thuis voor server racks. “maincubes heeft nu ook het ‘secure exchange platform’ gecreëerd”, vertelt Te Lintelo. “Het platform biedt klanten de mogelijkheid om toegang te krijgen tot een zeer uitgebreid pakket van security- en state-of-the-art diensten van partners zoals Telecom Security die klanten een hoge mate van veiligheid bieden voor hun data, bijvoorbeeld tijdens cyber attacks. Bovendien biedt het platform de mogelijkheid, voor klanten en leveranciers, te verbinden met wereldwijde partners om zodoende optimaal te profiteren van hun IT-, cloud- en IoT-diensten. Het is als een marktplaats: iedereen kan zijn goederen aanbieden, informatie uitwisselen, kopen wat hij nodig heeft en dit alles eenvoudig integreren in zijn eigen aanbod en propositie. Dit is wat ons betreft de toekomst.

Het creëren van veilige ecosystemen waarmee bedrijven op een flexibele en probleemloze manier toegang krijgen tot nieuwe initiatieven zoals secure mobility, digital factory, smart city en secure payment die ze kunnen gebruiken om hun eigen bedrijf uit te breiden. Alle services zijn beschikbaar op beide locaties dankzij de directe verbinding tussen de datacenters van maincubes in Duitsland en Nederland. Een win-winsituatie voor alle betrokkenen doordat de steeds complexere eisen van de toekomst eenvoudigweg niet door één enkele onderneming kunnen worden vervuld. Het delen van resources als onderdeel van een netwerk is hierbij van cruciaal belang.”

Daarom zal de volgende stap zijn om de visie van het grote Internet of Things uit te dragen en te beleven als onderdeel van een gemeenschap en door gebruik te maken van horizontale netwerken klaar te zijn voor de digitale transformatie. Ofwel, zoals Te Lintelo het kort en krachtig samenvat: “Het is tijd voor Colocation 4.0.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF