RL Networks: Waarom duur als het ook goedkoper en duurzamer kan

RL Networks: een expert op het gebied van refurbished hardware en netwerkapparatuur

Jean-Pierre Verhoeven (managing director) en Patrick de Vreede zijn al meer dan 18 jaar de stuwende krachten achter het succesvolle bedrijf RL Networks. Deze onderneming specialiseert zich in het opkopen en refurbishen van gebruikte IT-producten voor datacentra en zakelijke gebruikers. Zo krijgen apparaten weer een tweede leven en hebben klanten een financieel voordeel. Bovendien wordt de IT door deze aanpak ook nog milieuvriendelijker.

De circulaire economie van hardware wordt steeds populairder. De ontwikkelingen gaan snel en bedrijven die altijd het nieuwste van het nieuwste nodig hebben, zullen regelmatig hardware afstoten die nog jaren mee kan. Het hergebruik van deze afgeschreven hardware is het specialisme van RL Networks. Patrick de Vreede: “We zijn zo’n achttien jaar geleden begonnen met het hergebruiken van hardware. Indertijd waren er productie- en leveringsproblemen met specifieke netwerkkaarten. Klanten moesten lang wachten eer ze het product geleverd kregen. Gelijktijdig bleken de kaarten in pc’s te zitten die afgeschreven waren en op de markt kwamen. We hebben de pc’s opgekocht en die kaarten eruit gehaald, gereinigd, gereset en weer helemaal bedrijfsklaar gemaakt. Gereed voor een tweede leven.”

Breder aanbod

Het bedrijf dat de afgeschreven computers aanbood had nog meer in de aanbieding. Het gevolg laat zich raden: het aanbod werd verbreed en RL Networks werd een belangrijke speler op de markt voor tweedehands hardware. Vooral het aanbod van netwerkapparatuur en servers bleek een interessant segment te zijn.

De activiteiten van RL Networks ontwikkelde zich dan ook snel in deze richting. Men richt zich op de in- en verkoop van uitgefaseerde servers, storage en netwerkapparatuur voor datacentra en zakelijke gebruikers. Deze hardware wordt in het bedrijfspand in Bleiswijk uiteen gehaald, schoongemaakt en gereset. Harde schijven worden bijvoorbeeld op een gecertificeerde manier gewist, zodat een nieuwe gebruiker een ‘nieuw’ product met ervaring krijgt en de vorige eigenaar de zekerheid heeft dat alle oude gegevens zijn vernietigd.

Zakelijk

De voor hergebruik geschikt gemaakte hardware vindt zijn weg naar zakelijke klanten. Datacentra, internetservice- providers, resellers en zakelijke gebruikers staan ervoor in de rij. De populariteit wordt mede gedreven door de interessante prijspunten. Hardware wordt voor vijf tot vijftien procent van de listprijs aangeboden en omvat producten van onder andere Brocade, Cisco, Dell/EMC, Extreme Networks, HP, Huawei, Juniper en Ruckus Wireless. Dat is dus een serieus financieel voordeel. Vergeleken met de consumentenmarkt, waar hergebruikte producten met een beperkte korting verkocht worden, is hier een flink voordeel te behalen. De originele fabrikanten bieden ook gereviseerde hardware aan en zitten dan gemiddeld op een hoger prijsniveau, globaal zo’n vijftig procent van de listprijs is. RL Networks moet daar dus onder gaan zitten. Alle producten worden geleverd met 90 dagen garantie.

Diensten

Naast hardware levert men tegenwoordig ook diensten. Jean-Pierre Verhoeven: “We bieden bedrijven ook als dienst het ontmantelen van datacentra aan. Wij halen de systemen uit elkaar, reviseren hardware die herbruikbaar is en wissen alle data op de storage componenten. Is hergebruik niet mogelijk, dan wordt alles op een “groene” wijze afgevoerd, indien nodig naar eerst tot granulaat vermalen te zijn. Zeker tegen de achtergrond van de GDPR-wetgeving is het ontmantelen van datacentra een klus die serieus genomen moet worden.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF