Copaco: Realiseer eenvoudig multi-cloud oplossingen met Copaco 2tCloud

De ontwikkeling van een eigen cloudpropositie staat al jarenlang hoog in het vaandel bij de distributeur Copaco. Inmiddels maken ruim 900 business partners gebruik van het 2tCloud platform van Copaco. “Door de grote verscheidenheid aan partners worden we iedere dag opnieuw uitgedaagd na te denken hoe we al deze partners, met hun eigen strategie, meerwaarde kunnen leveren”, aldus Rick van den Hoogenhof, teamleider Cloud bij Copaco Nederland. “Er is echter ook een grote overeenkomst. Het aantal partners dat met ons om tafel gaat om te sparren over hun eigen datacenter- en cloudstrategie neemt toe.”

“Er zijn veel vragen in het kanaal. We merken dat in gesprekken met onze partners, via onze cloud specialisten en via onze hardware teams. Vragen zoals ‘Wat is mijn concurrentiepositie over drie jaar nu de public clouds van Microsoft, IBM, Amazon en Google echt opkomen?’, ‘Wil ik opnieuw investeren, en zo ja, ga ik dan voor een twin-datacenter, uitwijk of outsourcing?’ en ‘Kan ik bepaalde klanten, met minder maatwerk misschien beter in de public cloud onderbrengen?’, vertelt Van den Hoogenhof.

‘We zien bij partners dat er meer gevraagd wordt naar oplossingen en minder vaak naar een merk waarmee zij hun klantvraag kunnen voldoen’

Volledige vrijheid via 2tCloud

Hij vervolgt: “De beste keuze is natuurlijk van veel factoren afhankelijk. Daarom gaan we met onze partners in gesprek en schakelen we, waar nodig, onze technical of business consultants in. Via 2tCloud is er altijd volledige keuzevrijheid. U kunt diensten inzetten vanuit verschillende hypervisors en vanuit verschillende clouds (de private clouds van 2tCloud en de public cloud van Microsoft (Azure) en IBM (IBM Cloud). Daarbij kun je kiezen voor single- en multi-cloud oplossingen waardoor het zeer eenvoudig wordt om hybride cloud oplossingen, disaster recovery oplossingen en migraties op te starten.”

Transformatie bij Copaco

Copaco heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in expertise. “Het eigen Network Operations Center (NOC) in Eindhoven is daar het ultieme voorbeeld van. Dit hypermoderne NOC, waar geïnteresseerde partners altijd een kijkje mogen komen nemen, is de thuisbasis van het 2tCloud support team, system engineering team, network engineering team en developmentteam. Daarnaast heeft Copaco een groot team bestaande uit technical consultants die gespecialiseerd zijn in cloud dienstverlening.” Alleen dan kun je partners echt ondersteunen met complexe hybride- of multi-cloud dienstverlening, zo is de overtuiging van Copaco.

Van product naar thema

“We zien bij partners dat er meer gevraagd wordt naar oplossingen en minder naar een merk waarmee zij hun klantvraag kunnen invullen”, aldus Van den Hoogenhof. “Daarom verleggen wij de focus in onze trainingsprogramma’s, zowel op commercieel als technisch vlak steeds meer naar thema’s zoals Backup & Disaster Recovery, Migratie of Infrastructure & Cloudsourcing. De klant vraagt immers om een oplossing, niet om een merk. Omdat iedere klantvraag uiteindelijk ingevuld wordt met een specifiek product of specifieke software blijven we uiteraard ook voorzien in alle vendortrainingen. We blijven hiermee altijd een stapje voor op de marktontwikkeling die langzamerhand in de volwassenheidsfase komt.”

Hybride- en multi-cloud

Rick van den hoogenhof en Bjorn Peeters

Inmiddels is het 2tcloud portfolio ruim voorzien van IaaS-, PaaS- en SaaS-proposities van meerdere vendoren. “We zien een verschuiving in de gesprekken met onze partners naar hybride- en multi-cloud”, aldus Bjorn Peeters, productmanager bij Copaco.“Onze business partners willen snelle integratie van clouddiensten maar ook volledige controle over en inzicht in data, beheer en kosten. Door clouddiensten via onze centrale 2tCloud portal te managen, is de klant in staat om snel in te springen op de business van klanten en het overzicht te behouden.”

Multi-cloud en de stap na IaaS

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om via één portaal verschillende Infrastructure as a Service (IaaS)-diensten van meerdere cloudproviders af te nemen en te beheren, meent Peeters. “We zijn op een punt waarbij we alle populaire virtualisatietechnieken vanuit verschillende datacenters (eigen of extern) kunnen aanbieden. Van Hyper-V tot VMware en van Linux of CentOS tot Windows, maar ook containers, runtimes en complete kubernetes platformen. Dit stelt onze partners in staat om iedere workload aan te nemen.”

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om via één portaal verschillende Infrastructure as a Service (IaaS)diensten van meerdere cloudproviders af te nemen en te beheren

Rick van den Hoogenhof sluit af: “Veel partners zijn positief verrast over de set van mogelijkheden die we bieden en de expertise die we in huis hebben om ondersteuning – eventueel op maat – te bieden. Gelukkig weten steeds meer partners ons te vinden, zowel via het 2tCloud platform als via onze technical consultants. Naast de voordelen die cloud biedt zoals schaalbaarheid en pay-per-use, kunnen we partners echt op ieder niveau en met iedere vraag ondersteunen. We hebben veel met trouwe partners gesproken over visie en strategie en een hecht cloud team opgebouwd om te komen waar we nu staan. Daag ons gerust uit om onze kennis met u te delen.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF