Rittal: Het juiste antwoord op de nieuwe marktvraag

Het Rittal Compartimentenrack

Wie op zoek is naar serverracks zal daarbij al snel denken aan Rittal. In het uitgebreide portfolio is onder andere het compartimentenrack opgenomen. André Hiddink, product manager bij Rittal, legt uit waarom dit model het antwoord is op een veranderende marktbehoefte en inspeelt op belangrijke regelgeving.

 

Er zijn volgens Hiddink twee trends als we kijken naar serverracks in colocation datacenters. “De eerste is dat colo-datacenters moeten schipperen met de ruimte. Voorheen was dat primair efficiënt omgaan met de vloerruimte, nu zie je dat ook op rackniveau alles wordt gedaan om zoveel mogelijk rendement uit de beschikbare ruimte te krijgen.”

De tweede trend lijkt daar haaks op te staan. Het aantal gebruikers dat minder Hoogte Eenheden (HE) nodig heeft neemt toe. “Door migraties naar de cloud en omdat hardware een steeds hogere density krijgt, kan een colo-huurder vaker met minder ruimte af.” Omdat er nog steeds meer bedrijven de IT extern onderbrengen neemt per saldo de bezetting van de meeste colo-datacenters toe, maar dus vooral van in HE gemeten kleinere klanten. Voor verhuurders lijkt dat een lastige ontwikkeling, want de HE kunnen niet achteloos gestapeld worden, er moet een serieuze scheiding worden aangebracht.

Betere business voor de verhuurder

Rittal heeft de oplossing. Inspelend op de veranderde marktvraag heeft het aanpassingen doorgevoerd aan het bestaande compartimentenrack. Het is een rack met standaard afmetingen dat in twee, drie of vier compartimenten kan worden ingedeeld. “Wat we hebben gedaan is het design van het bestaande compartimentenrack aangepast. Zo had de uitvoering met twee compartimenten eerst plek voor 2x 21 HE, dat is nu, bij identieke buitenmaten 2×27 HE.” De kabelgoten met volle hoogte hebben een andere plek gekregen en zijn vergroot, conform de wensen van zowel colo-aanbieders als -gebruikers. De kabels zijn nu nog makkelijker naar de gescheiden compartimenten te leiden.

‘Met het Rittal compartimentenrack stellen we datacenters in staat tot een betere businesscase te komen’

Het compartimentenrack biedt ruimte aan het maximum aantal HE dat binnen de technische beperkingen die de standaard afmetingen met zich meebrengen mogelijk is. Dat, in combinatie met de mogelijkheid meerdere klanten strikt gescheiden in een rack onder te brengen, is een groot voordeel voor de aanbieder van colo-ruimte. “Met het Rittal compartimentenrack stellen we de verhuurders in staat tot een betere businesscase te komen.”

Compartimentenrack en de AVG

Er is echter nog een belangrijke reden waarom het compartimentenrack voor zowel datacenters als gebruikers een serieuze opties moet zijn. “We weten allemaal dat de AVG de nodige eisen stelt aan de integriteit en veiligheid van processen en data”, zegt Hiddink. “Iedereen die persoonsgegevens verwerkt moet kunnen aantonen passende maatregelen te hebben getroffen om in control te zijn. Bijna iedereen denkt daarbij aan de kantooromgeving, maar ook in een externe locatie als een datacenter moet dat geregeld zijn.” De strikt gescheiden en afsluitbare compartimenten zijn zo’n passende maatregel. “Voor datacenters die klanten, met te weinig hardware voor een heel rack, willen ondersteunen AVG-compliant te zijn, is het compartimentenrack een interessante optie”, zegt Hiddink. “Een rack dat maximaal inspeelt op de businesseisen van de verhuurder en huurder, zoiets mag je van Rittal verwachten.

 

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF