Bytesnet: Meer dan een datacenter

Peter de Jong en Fred Traets, Bytesnet

Met een nieuw datacenter in Groningen wil Bytesnet een faciliteit bieden waar vooral, maar zeker niet alleen, kennisinstellingen terecht kunnen voor grootschalige dataverwerking. d’Root, zoals het gebouw heet, is een nieuw concept dat Bytesnet tot Data Competence Center heeft gedoopt en naast de bestaande datacenters in Rotterdam en Groningen zal opereren. Naast dat het een hypermodern en aardbevingsbestendig datacenter betreft met een technische installatie van Siemens, is d’Root in recordtijd gerealiseerd.

Het idee achter d’Root is voortgekomen uit allerlei vragen die Bytesnet heeft gekregen van klanten en potentiële klanten, zo vertellen Peter de Jong, CEO van Bytesnet en projectmanager Fred Traets. “Daarom hebben we anderhalf jaar geleden besloten een heel nieuw concept neer te zetten”, zegt Peter de Jong. “Het is een combinatie van datacenter en datalab, waarbij we met noordelijke kenniscentra samenwerken op nieuwe ontwikkelingen rond bijvoorbeeld big data, maar ook op het gebied van nieuwe datacentertechnologie.” Projecten die aan het nieuwe datacenter zijn gekoppeld zijn bijvoorbeeld het opwekken van energie uit waterstof en het koppelen van de faciliteit aan het warmtenet.

Opvallend is het hoge tempo waarmee het datacenter is gerealiseerd

“Onder de eerste gebruikers van het datacenter is Astron, een van de grootste dataverwerkers ter wereld.” Een van de unieke eigenschappen van d’Root is dat het toegerust is op High Performance Computing (HPC). “We proberen daarnaast als datacenter zo groen mogelijk te zijn. De koeltechnieken zijn effi ciënt, en uiteindelijk zal de waterstof waar we stroom uit willen opwekken ook groen zijn.”

Korte bouwtijd

Opvallend is het hoge tempo waarmee het datacenter is gerealiseerd. “We zijn afgelopen december begonnen met de fundering. Het is nu bijna klaar, dus in acht maanden.” Traets, de projectmanager, legt uit dat dit mogelijk was doordat is gekozen voor een bouwteam, in plaats van een aanbesteding. Zo maakt Siemens deel uit van dat team. Het Duitse bedrijf leverde, via haar Competence Center Data Centers in Nederland, de Siemens Sivacon S8 laagspanning verdeelinrichting en 8PS railkanaalsysemen. “Bij deze projectvariant denken alle partijen mee, in plaats van dat ze alleen opdrachten uitvoeren van de aannemer”, zegt Traets. “Iedereen denkt out of the box en je hebt een veel betere samenwerking.” De gevolgen zijn dat iedere partij meer invloed heeft in het hele project, maar ook meer verantwoordelijkheden moet nemen.

Het resultaat is uiteindelijk 5000 vierkante meter bruto vloerruimte en een vermogen van 6 MVA uit vier verschillende energiefeeds. “Je hebt dus volledige redundantie en veel flexibiliteit qua energiedistributie.” Vooral opvallend is de zeer lage PUE die tussen de 1.1 en 1.2 hangt, en dat is nog zonder de waterstofaandrijving. “We hebben een uniek koelsysteem, die hoofdzakelijk drycoolers gebruikt, dus met de buitenlucht”, zegt Traets. “Koelmachines gaan alleen aan bij hoge buitentemperaturen. Daarnaast maken we gebruik van de ASRAE-codes. De apparatuur van nu hoeft niet meer op 20 graden te worden gehouden, rond de 26-27 graden is afdoende.”

 

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF