Column: De strijd om de DaaS-markt. Is Microsoft losing it? – George van Brugge

Een wereld zonder Windows-werkstations is ondenkbaar. Maar stel je nou voor dat je wél je oude vertrouwde Windowswerkplek hebt, maar op ieder willekeurig device kunt werken. Het zou toch fantastisch zijn als ondernemers hun medewerkers de vrijheid kunnen geven om hun eigen devices te gebruiken terwijl alle Windows-businessapplicaties gewoon beschikbaar blijven via een Chrome browser?

 

 

De Desktop-as-a-Service (DaaS)-markt groeit, dat is bekend. Deze groei zit vooral in het enterprisedomein. Maar ook binnen het mkb wint deze manier van werken snel aan populariteit. Naast veiligheid en gemak kun je ook behoorlijk besparen op de kosten per medewerker per werkplek. Neem nou de enorme diversiteit aan Chromebooks die in de markt verkrijgbaar is en die bovendien niet veel meer kosten dan een paar honderd euro.

MSP’s kunnen mkb-ondernemers prima helpen om de bestaande kantoorautomatiseringsomgeving naar de cloud te migreren. Dat is dagelijkse kost voor deze IT-dienstvereners. Natuurlijk zullen veel aan Microsoft verslaafde IT-dienstverleners direct aan de Azure-stack denken, maar er zijn zeker alternatieven.

De ‘strijd der Public Cloud Titanen’ is natuurlijk al een tijdje aan de gang. Maar de laatste twee jaar begint het echt spannend te worden. Vooral het Amazon van Jeff Bezos, sinds kort de rijkste man ter wereld, timmert stevig aan de weg. Maar ook Jack Ma met zijn Alibaba Cloud. Ik zou daar als Microsoft toch wel een beetje nerveus van worden. Is het einde van hun monopolie in zicht?

Met dat in het achterhoofd kun je je voorstellen dat ik razend enthousiast werd van het verhaal van Jonathan Lieberman, vorig jaar op IT Nation in Orlando. Lieberman, de oprichter van Itopia, heeft een briljante oplossing voor Windows VDI’s op de Google Cloud. Heel specifiek ontwikkeld voor het MSP-domein waarvoor wij als intermediair altijd op zoek zijn naar interessante en betaalbare alternatieven. Itopia is zo’n fantastisch alternatief voor de Microsoft-stack. IT-beheerders kunnen de Itopia Cloud Automation Stack (CAS) inzetten om individuele werkplekken voor elke gebruiker aan te passen, met één-klik-provisioning van Windows-, web- of mobiele apps via RDS naar Google Cloud. Cool toch?

Het adagium ‘waar mysterie is, is marge’ is bij Itopia zeker ook van toepassing. De marge is voor MSP’s die Itopia inzetten namelijk een ‘tikkeltje’ anders dan bij Microsoft. Om het monopolie van Microsoft te doorbreken is Google bereid business te ‘kopen’. Microsoft heeft weliswaar een gigantische achterban in het ICT-kanaal, maar ze zullen scherp moeten blijven. Google, Amazon AWS en nieuwkomer Alibaba Cloud hebben genoeg honger en geld om het Microsoft de komende tijd flink lastig te maken. Nu cloud steeds belangrijker wordt in al ons doen en laten, wil ik ook nog graag even een lans breken voor het regelmatig en goed back-uppen van gevirtualiseerde omgevingen. Tegenover marktleider Veeam stellen wij graag de oplossingen van de Maltese vendor Altaro, die specifiek gericht zijn op MSP’s. Die verwachten van een alternatief aanbod dat het aan drie belangrijke voorwaarden voldoet: probleemloze werking, professionele support en vriendelijk geprijsd. Altaro voldoet daar volledig aan en biedt back-upoplossingen voor VM’s in zowel Microsoft Hyper-V als VMware-omgevingen.

Het kunnen aanbieden van een betrouwbaar, betaalbaar én winstgevender alternatief voor Azure en Veeam is goed nieuws voor alle MSP’s en hun klanten in het mkb. Heb je daar vragen over? Stuur mij dan een e-mail en we maken snel een afspraak voor een ‘brainsessie’. Ik zit er klaar voor!

George van Brugge, CEO Portland Europe
Reageren?  george@portland.eu

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF