Omzet wereldwijde SaaS-markt passeert $20 miljard

De kwartaalomzet van de wereldwijde markt voor SaaS is in Q2 van dit jaar gestegen naar boven de 20 miljard dollar, zo blijkt uit gegevens van de Synergy Research Group. De jaarlijkse omzetgroei komt daarmee uit op 32 procent, met Microsoft als leider met een marktaandeel van 17 procent.
Microsoft doet het volgens Synergy Research Group hoe dan ook goed, want de omzet gegenereerd door SaaS stijgt bij dat bedrijf met 45 procent in een jaar, waarmee het alle anderen ver achter zich laat. Salesforce volgt, maar moet terrein prijsgeven omdat de CRM-markt minder hard groeit dan andere gebieden. Adobe, Oracle en SAP maken de top-5 compleet, waarbij Oracle na Microsoft de meeste groei toont. De analisten van Synergy Research Group verwachten dat de groei over de hele breedte door zal trekken.

Hoewel de markt voor SaaS onderhand volwassen is, merkt Synergy Research Group wel op dat het nog steeds slechts 15 procent uitmaakt van de totale software-uitgaven bij enterprises. Dat betekent wel dat de rek nog lang niet uit de markt is. Aan de andere kant groeit SaaS minder hard dan IaaS of PaaS, maar dat komt vooral omdat deze markt veel groter is.

“We zien een fascinerend gevecht voor SaaS tussen traditionele softwareleveranciers en born-in-the-cloud leveranciers als Workday, Zendesk, ServiceNow en Dropbox”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Die tweede groep transformeren de markt, maar de meer traditionele spelers als Microsoft, SAP, Oracle en IBM hebben nog steeds een enorme basis van klanten met on-premise software die ze kunnen overhalen om over te stappen naar een gebruiksmodel gebaseerd op SaaS. Cisco en Google zijn ook steeds nadrukkelijker aanwezig in de SaaS-markt, met de collaboratie-apps van Cisco en hun overnames van softwareleveranciers, en de G Suite van Google.”