EPI Group: Lesmateriaal moet je jaarlijks volledig herzien

Edward van Leent, chairman en CEO van EPI Group

Bij de internationale opleider van datacenterprofessionals EPI staat al sinds jaar en dag een Nederlander aan het roer. Edward van Leent, chairman en CEO van de groep, heeft het bedrijf zien evolueren van gespecialiseerd ontwerpbureau naar een opleider met als doel kennis naar de markt te brengen.

 

De transformatie van EPI is ontstaan uit voortschrijdend inzicht. Het is in 1987 opgericht in Groot-Brittannië en besloot in 1999 de Aziatische markt te bestormen met een kantoor in Singapore. Die markt was immers sterk aan het groeien, en een ervaren partij als EPI zou daar mooie dingen kunnen doen. “Maar de Aziatische markt bleek toendertijd heel erg gericht te zijn op prijs”, zegt Van Leent. “Terwijl onze filosofie juist uitgaat van kwaliteit.” In 2001 besluit EPI daarom zijn interne kennis en ervaring anders in te zetten. “We werden een business van consultancy, training, en audits en certificeringen voor datacenters.” Singapore werd het hoofdkantoor, en EPI groeide uit tot marktleider in zijn branche.

Drie activiteiten

“We hebben drie hoofdactiviteiten”, noemt Van Leent. “We doen design validation, dus we kijken bouwtekeningen nauwkeurig na. Ieder schoonheidsfoutje kan grote gevolgen hebben. Zoiets simpels als een verkeerde breaker op de verkeerde plek kan je je Tier/Rated-3 certificaat kosten.” De tweede activiteit van EPI is de fysieke auditing volgens de ANSI/TIA 942-standaard en audits voor operations gebaseerd op DCOS. En dan zijn er de trainingen. “Daar hebben we twee raamwerken voor ontworpen”, legt Van Leent uit. “We hebben het onderverdeeld in IT-trainingen en Datacenter-trainingen. Die bestaat weer uit drie lijnen: Ontwerp en bouw voor zowel uitvoerders als opdrachtgevers en controleurs, Operations and governance, en Compliance.”

Meer dan ooit moeten datacenterprofessionals bijblijven met de nieuwste technieken

Meer dan ooit moeten datacenterprofessionals bijblijven met de nieuwste technieken en standaarden. “Natuurlijk, sommige concepten veranderen amper”, zegt Van Leent. “Een gebouw is een gebouw. Maar als het gaat om netwerken, stroom en koeling, gaat het allemaal heel snel. Koude en warme straten zijn al tien tot vijftien jaar in zwang. Maar opeens heeft containment zijn intrede gedaan, waarbij je 100 procent scheiding behaalt. En adiabatische koeling is ondertussen op de markt verschenen. Je moet het lesmateriaal jaarlijks volledig herzien.”

Competenties

Juist als het gaat om lesmateriaal, kan EPI zich sterk onderscheiden van de rest in de markt. “Wij hebben een andere aanpak bij de ontwikkeling”, zegt Van Leent. “Je ziet veel in de markt dat docenten kijken wat speelt in de markt, daar maken ze een serie presentaties van waarover je op het eind een examen krijgt. Wij kijken echt naar competenties.  Al ons materiaal wordt gecontroleerd door accrediteringsbedrijf Exin, die ook de examencriteria vaststellen.”

Een ander groot verschil is dat EPI nog steeds actief is in de bouw van datacenters. “We hebben echt praktische kennis, en de docenten zijn mensen die nu, op dit moment ook actief datacenters bouwen. Dus geen voormalige ontwerpers en auditors, maar professionals die dat dagelijks doen”, besluit Van Leent.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF