Smartdc levert colocatie op historische locatie

In de Van Nellefabriek werd vroeger koffie, thee en tabak geproduceerd. Tegenwoordig staan er servers te blazen. Heel veel servers, want het gebouw herbergt het grootste datacenter van Rotterdam. Smartdc heeft er 3500 vierkante meter afgehuurd en groeit alweer uit zijn jasje.

Wie de voormalige fabriek ziet, krijgt al gauw nostalgische gevoelens. Niet voor niets is het complex door Unesco aangemerkt als Nederlands werelderfgoed. Het interieur van de Van Nellefabriek is juist opvallend modern. Datacenter Smartdc heeft gekozen voor veel glas. “Wij zijn transparant in zaken en hebben dat als uitgangspunt genomen voor de inrichting. Onze meetingrooms zijn van glas waardoor je er direct binnen kijkt. Ook onze powerhouses hebben glazen wanden”, legt managing director Richard Boogaard uit.

23.000 volt

Smartdc levert colocatiediensten aan zowel regionale bedrijven als (ver) daarbuiten. Dat het datacenter in een oude fabriekshal zit, brengt onverwachte voordelen met zich mee. “Het gebouw is aangesloten op het 23.000 volt-netwerk waardoor we altijd ruim voldoende stroom hebben. Dat zorgt voor een bewezen hogere uptime.” Klanten van het datacenter betalen per rack en rekenen stroom en connectiviteit apart af. “We zijn carrier-neutraal. Er is keuze uit twaalf leveranciers van connectiviteit. We hebben wel i3D.net als preferred supplier waar al afspraken mee zijn gemaakt over betaling op basis van gebruik. Van oudsher hebben we een nauwe relatie met dit bedrijf. Als er voor een andere carrier wordt gekozen, kan de klant daar apart afspraken mee maken”, vertelt Boogaard.

Over de verbindingssnelheid hoeven klanten zich geen zorgen te maken. “We zitten hier op de backbone van het internet. De hoofdader van Amsterdam, Londen, Parijs en Frankfurt loopt hier door de straat.” Opvallend is verder de opbouw van het datacenter. Er zijn modules met racks, beginnend bij 16 stuks tot maximaal 50. “Het zijn afgesloten ruimtes met biometrische beveiliging. Ze hebben ook een eigen koel- en blussysteem. Feitelijk zijn het autonome mini-datacenters. Daardoor blijft een eventueel incident heel lokaal.”

Tweede datacenter

Smartdc omschrijft zichzelf als een typisch Rotterdams bedrijf met termen als ‘duidelijk, eerlijk en hands-on’. Toch beperkt het bedrijf zich niet tot de locatie Rotterdam. Er is een tweede datacenter in Heerlen. “Het leuke is dat Heerlen een directe link heeft met de twee grootste internet exchanges van Europa: Amsterdam en Frankfurt. Dat maakt het een bijzondere propositie.”

Veel klanten gebruiken de tweede locatie voor back-up. Mocht er wat misgaan bij het ene datacenter, kan er direct worden overgeschakeld. Dat is van belang bij calamiteiten, bijvoorbeeld brand of overstromingen. “Heerlen ligt 100 meter boven NAP. Buitenlandse klanten stellen daar soms vragen over. Het pand in Rotterdam ligt 80 centimeter boven NAP. Dat is altijd nog een hoger dan de meeste datacenters in de regio Amsterdam.”

De belangstelling voor het Rotterdamse datacenter is dermate groot dat het gebouw inmiddels bijna vol zit. Boogaard: “Gelukkig is er hier nog een tweede grote hal die we kunnen gebruiken. We zijn een businessplan aan het schrijven.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF