AMS-IX: EasyAccess draait om eenvoud, kostenefficiënt, lage latency en veiligheid

Directe aansluiting op AMS-IX nu nog makkelijker

Wat Johan Cruijff was in de voetbalwereld, is de AMS-IX zo ongeveer in de internetwereld: een icoon uit Nederland met wereldwijde bekendheid. En de internet exchange is druk bezig om connectiviteit voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf te vereenvoudigen met EasyAccess.

 

AMS-IX heeft op dit moment POP-locaties (point-of-presence) in veertien datacenters in de regio Amsterdam. Voor partijen die daar ver vandaan zaten, was het tot voor kort minder eenvoudig om een connectie te maken met de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Daarvoor moesten ze eerst zelf een oplossing zoeken. Daarom heeft AMS-IX een directe verbinding op de internet exchange mogelijk gemaakt bij nog eens 25 datacenters verspreid in Nederland. EasyAccess heet die dienst die in de lente geïntroduceerd is. “Het betekent dat klanten niet zelf contracten hoeven te sluiten met derde partijen én met de AMS-IX. Er is maar één contract en dat is met de AMS-IX”, vertelt Aleksandar Mitrov, Product & Business Development Manager bij AMS-IX. “Het is een all-in-one-service waarbij peering en transport van data zijn inbegrepen.”

Meer flexibiliteit

Bovendien biedt EasyAccess meer mogelijkheden om kleinere poorten af te nemen. Wie voorheen bij AMS-IX een aansluiting kreeg, moest kiezen uit 1GE-, 10GE- of 100GE-poorten. Bij EasyAccess begint het bij 100 Mbps. “Dat verlaagt de drempel voor een aantal organisaties om zich bij de AMS-IX aan te sluiten. dat werkyt ook door in de kosten die uiteindelijk veel aantrekkelijker zijn geworden”, stelt Mitrov.

EasyAccess verlaagt de drempel om een aansluiting op AMS-IX te nemen

EasyAccess biedt nog meer voordelen, volgens de organisatie. Omdat het dataverkeer direct van de ene naar de andere partij kan, hoeft het niet over het publieke internet. Dat maakt het veiliger en minder kwetsbaar voor criminelen. “Je ziet dat vooral grote ondernemingen daar steeds meer in geïnteresseerd zijn, mede vanwege de aangescherpte wet- en regelgeving”, constateert Mitrov.

Latency

“We krijgen steeds meer enterprises als klant. Die zitten vaak in verschillende datacenters in Nederland.“ Bij AMS-IX zijn nu ruim 800 organisaties aangesloten. Een deel daarvan zijn ISP’s (carriers), contentproviders, hostingpartijen, cloudproviders, security-suppliers en partijen uit de gamingindustrie.

Voor grote ondernemingen wordt het steeds belangrijker om direct een aansluiting op een internetexchange te hebben. Een belangrijke reden daarvoor is de betere beveiliging van het dataverkeer maar ook de lagere latency, stelt Mitrov. “Als een partij een directe verbinding met een cloudaanbieder heeft, is de vertraging aanmerkelijk lager dan als het via het publieke internet zou gaan. Bovendien kunnen EasyAccess-klanten direct ‘peeren’ (verkeer uitwisselen, red.) met andere partijen en diensten die zijn aangesloten op AMS-IX, zoals betaalproviders of anti-DDoS-leveranciers, zonder dat er separate verbindingen gerealiseerd hoeven te worden.”

EasyAccess biedt dus diverse voordelen voor eindklanten. Maar ook de 25 datacenters waar nu direct een AMS-IX-aansluiting kan worden afgenomen, profiteren van de aanwezigheid van de internetexchange, stelt Mitrov. “De connectiviteit naar AMS-IX in een datacenter trekt andere diensten en partijen aan.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF