Enige Europese faciliteit in Top-10 grootste datacenters in Noorwegen

Het grootste datacenter van Europa komt in Noorwegen te staan, zo blijkt uit een recente ranglijst van de grootste datacenters ter wereld van Gigabit magazine. Europa komt er karig van af, want het gros van de giganten staat in de VS en China.

Het Kolos datacenter moet eind dit jaar operationeel worden en gaat ruim 600.000 vierkante meter beslaan en uiteindelijk meer dan duizend MW aan stroom consumeren. Volgens het Noors-Amerikaanse bedrijf zal het datacenter echter volledig worden gevoed met duurzame energie.

Azië

Met dat alles is de faciliteit het toonbeeld van wat de Scandinavische landen te bieden hebben als het gaat om de datacentermarkt. Zoals in het afgelopen Datacenter & Cloud Dossier staat beschreven, laten Noorwegen, Zweden en Finland zich niet afschrikken door het gebrek aan een internetknooppunt. De landen tonen zich zeer aanwezig op beurzen en bieden zeer voordelige belastingregelingen waar vooral hyperscalers meer uit de voeten kunnen.

Grootschalige datacenters blijken vooral goed in Azië te aarden, met name in China. Drie datacenters in de top-5 staan daar, waaronder de nummer 1 en nummer 2. De rest van de datacenters staan in India (de nummer 10) en de Verenigde Staten. Volgens Technavio zal  de markt in Zuid-Oost Azië Europa in 2021 inhalen.