Rohde & Schwartz neemt LANCOM volledig over

De Duitse fabrikant van netwerkoplossingen LANCOM Systems bundelt zijn krachten met technologieconcern Rohde & Schwarz. Deze stap moet volgens de partijen zorgen voor duurzame en bovengemiddelde groei in de netwerk- en beveiligingsmarkt. Rohde & Schwarz zal zijn belang in LANCOM Systems uitbreiden tot 100 procent Om de groei van beide bedrijven te consolideren.

Rohde & Schwarz bezit sinds november 2016 een meerderheidsbelang in LANCOM Systems. De netwerkfabrikant zal als onafhankelijke dochteronderneming binnen het concern verder gaan. Ralf Koenzen, de oprichter en managing director van LANCOM Systems, en Stefan Herrlich, de co-managing director van het bedrijf, blijven aan het hoofd staan van LANCOM Systems. Ze nemen daarnaast aanvullende verantwoordelijkheden binnen het concern op zich. Ralf Koenzen zal leidinggeven aan de nieuwe Networks & Cybersecurity Division van Rohde & Schwarz. De voormalige Rohde & Schwarz Cybersecurity Division wordt geïntegreerd met deze nieuwe afdeling. Stefan Herrlich treedt toe tot de Raad van Toezicht van Rohde & Schwarz Cybersecurity GmbH. “Het aanhalen van de banden met Rohde & Schwarz biedt LANCOM uitstekende groeikansen. We zullen onze gemeenschappelijke innovaties inzetten om nieuwe markten te ontsluiten en de internationalisering van onze onderneming te bespoedigen”, aldus Ralf Koenzen.

“Het is ons een genoegen om deze verbintenis voor de lange termijn aan te gaan met LANCOM Systems, een bedrijf met een bijzonder succesvolle geschiedenis”, zegt Bosco Novak, lid van het management van Rohde & Schwarz en de Raad van Toezicht van Rohde & Schwarz Cybersecurity GmbH. “Onze samenwerking heeft in zeer korte tijd geresulteerd in uiterst veelbelovende ontwikkelingen waarvan we in de toekomst nog sterker zullen profiteren. In het tijdperk van Industry 4.0 vervullen we daarnaast een voortrekkersrol voor de beveiliging van netwerkinfrastructuren.”

SDN

De omzet van LANCOM Systems is sinds zijn oprichting in 2002 jaarlijks gemiddeld met 14 procent gestegen, zo meldt het bedrijf. In 2017 groeide hij zelfs met 17 procent. De ruim bovengemiddelde groei ten opzichte van de markt is altijd organisch en winstgevend geweest en gedragen door de WAN-, LAN- en WLAN-oplossingen van het bedrijf.

De volgende belangrijke aanjager van groei is de LANCOM Management Cloud (LMC), die al enige maanden beschikbaar is. LMC is volgens de leverancier ’s werelds eerste hypergeïntegreerde oplossing voor netwerkbeheer met ondersteuning voor SD-WAN, SD-LAN en SD-WLAN. Deze oplossing geeft LANCOM toegang tot de software defined networking (SDN)-markt.

De overdracht van aandelen dient nog te worden goedgekeurd door de Duitse mededingingsautoriteit. De partijen hebben afgesproken om de aankoopprijs niet openbaar te maken.