Datacloud 2018: Vinnige Finnen en heel veel edge

Verslag DataCloud 2018, Monaco

Monaco is niet direct een locatie waar je een datacenter neer zou willen zetten. Het is er veel te warm en de Franse Riviera staat niet bekend om zijn geweldige connectiviteit. Sterker nog, de rare relatie tussen Monaco en de EU maakt dat het prinsdom een juridische nachtmerrie zou worden. Maar het maakt het wel een prima ‘neutrale’ plek om alles over datacenters te bespreken. In juni werd hier voor de vijfde keer de DataCloud-conferentie georganiseerd.

Dat het gaat om Frankrijk, maar niet helemaal, merk je meteen uit het geroezemoes van gesprekken onderling. Naast het Engels domineert het Nederlands onder de ruim twee- duizend datacenterprofessionals. Het is de zoveelste bevestiging dat Nederland er nog steeds toe doet in de datacenterwereld. Nederlandse partijen als ICTroom en NxtVn hebben hun eigen stand, al dan niet via een partner. Andere Nederlandse partijen als Asperitas en Datacenter.com hebben eveneens zware delegaties rondlopen, net zoals faciliteiten die nog in aanbouw zijn, zoals DCValley en The Green Bay.

Scandinavië

Maar dat wil niet zeggen dat andere markten niet luidruchtig aan de poort kloppen. Opvallend zijn vooral Scandinavische partijen die zich erg zichtbaar profileren op de beurs, met hun land als directe selling point. ‘Data Centers by Sweden’ en ‘Telia Helsinki Data Center’ vielen op, maar lang niet zoals de dijenkletser waar de Noren mee op de proppen kwamen: Norway as a Service. Ook buiten de stands om waren ze aanwezig. Zoals een Fin die tijdens een panel Frankrijk als datacenterland vanuit het publiek, een snedige opmerking maakte over dat het Franse klimaat zich niet leent voor warmtehergebruik. “En er komt een directe dataverbinding vanuit Finland naar Duitsland via de Oostzee met vier keer de capaciteit van de onderzeese kabel tussen Londen en New York.”

De Europese colocatie-voorraad groeit jaarlijks met 15 tot 17 procent

Tijdens een borrel na de beursdag verklaart deze Ari Kurvi, een manager van een Fins datacenter van het Russische Yandex, tegenover uw reporter dat zijn regio eindelijk potentieel begint te zien. “Wij zijn Finnen, wij waren nooit zo goed in het zeggen waar we goed in zijn”, lacht hij. “Maar moet je kijken: het klimaat is goed, we kunnen het hele jaar door met buitenlucht koelen en veel gebouwen kunnen de restwarmte het hele jaar door goed gebruiken. Stroom is bovendien goedkoop en we hebben goed opgeleid personeel.” Het gebrek aan een eigen knooppunt doet Kurvi niet veel, omdat de connectiviteit dus steeds beter wordt.

Het geharrewar om een stukje van de datacentermarkt heeft een reden. Ieder jaar groeit de Europese colocatievoorraad met 15 tot 17 procent, zo rekent Steve Wallage, Managing Director van Broad Group Consulting, voor in zijn presentatie. Dat komt mede door twee drivers die tijdens het event uitgebreid aan bod komen: Internet of Things (IoT) en het daaraan gelieerde edge computing. Het gros van de presentaties ging daarover, en het is aan datacenterleveranciers om daar een antwoord op te hebben.

Edge als kans voor het kanaal

“Het is een spannende periode bij ons”, zo bevestigt Robert McKernan, Senior Vice President IT Europe Region & Global Channel, van Schneider Electric tijdens het event. “We zien hybride ICT ontstaan en de cloud wordt vooral in Europa sterk uitgebouwd. Het gaat ook sneller. Cloudproviders uit zowel de VS als China komen hier naartoe. Dus we zien vooral de grote datacenters die worden gebouwd en uitgebreid. Tegelijkertijd zien we de laatste twaalf maanden een echte edge-strategie ontstaan bij eindklanten. Organisaties gaan dus naar de cloud, maar investeren in eigen apparatuur om edge te kunnen implementeren.” Tot nu toe speelde het ICT-kanaal volgens McKernan een kleine rol bij de totstandkoming van grote cloud-omgevingen, met zijn grote schaal met laag- en middelspanning. “Maar de edge bouwt voort op wat het kanaal al 25 tot 30 jaar met veel succes doet.

De marketingroutes en kennis zijn dus al aanwezig.” Tegelijkertijd betekent dat een hogere dichtheid, waarbij steeds meer datacenterfunctionaliteiten weggezet moeten kunnen worden op een kleinere oppervlakte. Denk aan achterkamers bij winkels en autodealers. Dat brengt volgens McKiernan weer nieuwe uitdagingen met zich mee. “Denk bijvoorbeeld aan de toegang. Een datacenter is goed beveiligd, een achterkamer in een winkel is dat niet”, zegt hij. Dan gaat het niet eens over kwaadwillende bezoekers. “Ik heb in de VS wel eens gehoord van een geval waarbij een winkel vlak voor de feestdagen in grote problemen kwam omdat een medewerker daar kwam waar hij niet hoorde en de verkeerde knop had ingedrukt.”

De edge bouwt voort op wat het kanaal al 25 tot 30 jaar met veel succes doet

Maar over de hele breedte kan alleen maar worden geconcludeerd dat iedereen in de markt uiterst optimistisch is over de toekomst, waarbij de hoop duidelijk op edge ligt.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF