Hoe DCspine binnen een jaar een interconnect in de lucht kreeg

Binnen een jaar heeft DCspine een centrale positie ingenomen in de Nederlandse datacentermarkt met zijn online interconnectiedienst. Vanuit zijn dark fiber-netwerk heeft Eurofiber met DCspine een zelfstandig initiatief opgezet voor een volledig geautomatiseerd software-defined netwerkplatform op basis van Cumulus Networks en de brightbox switches van Dell/EMC.

Toen DCspine werd opgericht in 2016 moesten ze snel een open en flexibel netwerk hebben om hun interconnectplannen te realiseren. De belangrijkste verandering ten opzichte van het Eurofiber-netwerk moest zijn dat het veel meer on-demand moest zijn om aan de behoeften van een specifieke branche te voldoen. “Voor de nieuwe dienst moesten we onze processen wijzigen om nieuwe diensten op maat te kunnen leveren”, zegt Jan Michiel Berkel, Director van DCspine. “We moesten een flexibel netwerk opzetten, maar traditionele leveranciertools waren te beperkt. We wilden ook met een leverancier werken die zelf innoveert.”

Linux

Uiteindelijk viel de keuze op Dell/EMC voor de brightbox en Cumulus Networks voor het besturingssysteem. “Door dat gescheiden te houden, hoeven we ons geen zorgen te maken om vendor lockin”, zegt Berkel. “Dat geeft ons de vrijheid om elementen aan het netwerk toe te voegen die normaliter niet door een leverancier worden ondersteund. Met Cumulus Networks kunnen we nieuwe innovaties doorvoeren.” De connectiviteit is opgezet met ethernet/VXLAN, waarbij DCspine vooraf de verbindingen legt en de interconnectoplossingen verkoopt als clouddienst. Een soort network-as-a-service, dus.

De dienst ging in oktober 2017 live en wordt neergezet als een ‘Virtual Meet Me Room’. “Binnenkort gaan we ook marketingopties toevoegen aan de portal”, vertelt Berkel. Volgens DCspine verbindt het netwerk reeds meer dan dertig datacenters in Nederland, met vijf tot tien extra verbindingen dit jaar. DCspine biedt tot 100GB per connectie en schaalt tot 1,2TB.

Cumulus biedt de flexibiliteit die hiervoor nodig is. Ten eerste is de omgeving gebaseerd op Linux waardoor het volledig integreerbaar is in de BSS. Ten tweede reageert Cumulus volgens DCspine snel op aanvragen en nieuwe eisen.

Bekijk hier een video van Dell/EMc over hun rol in de oplossing van DCspine.