Datacenter & Cloud Dossier 2018 nu online

COLO IS COMMODITY

Het is weer een jaar van beweging en consolidatie in de datacentermarkt, en niet alleen in Nederland. Brexit blijft de onzekerheid voeden aan de overkant van de plas, Frankrijk wil zich laten gelden en de Scandinaviërs en Ieren kloppen als hyperscalermarkten aan de deur. Nu moeten de primaire colocatiemarkten iets doen. Naast enkele grote overnames in Nederland (denk aan EvoSwitch door Iron Mountain of Interoute door GTT) is er ook flinke bedrijvigheid, met nieuwe faciliteiten in Zeeland in de vorm van The Green Bay en het nieuwe Data Competence Center van Bytesnet in Groningen.

Wil je het Datacenter & Cloud Dossier 2018 nu al online lezen? Dat kan onderaan deze pagina!

Maar belangrijker is dat datacenterpartijen zich moeten gaan onderscheiden. Nabijheid bij een knooppunt is mooi, maar minder relevant door de alsmaar beter wordende connectiviteit. En dus doen datacenters hun best om allerlei extra diensten te bieden. Twinning voor extra zekerheid wordt bijvoorbeeld steeds vaker de norm, ook bij kleinere klanten. Niet alleen zul je als datacenter dus vloerruimte en apparatuur moeten leveren, maar je zult het moeten doen vanuit twee faciliteiten die in directe fi berverbinding met elkaar staan. Of wat te denken van cloudcomputing?

Na een lange aanloop is het vrij normaal geworden voor bedrijven om met clouddiensten, meestal zelfs meerdere, in zee te gaan. Ook dat moet een datacenter faciliteren. Colocatie is commodity, niemand komt nog weg door op de oude voet verder te gaan.

Stilstand is achteruitgang, te meer omdat de markt roodgloeiend is. Financieringsgeld klotst tegen de plinten, wat niet weg neemt dat je een grote klant nodig hebt nog voor de eerste bouwschets is gedaan. Dat heeft op technisch gebied ook voor vooruitstrevendheid gezorgd. PUE’s onder de 1.3 zijn de regel geworden, de markt is volop aan het spelen met nieuwe technieken en warmtedeling. Wederom: alles om je te onderscheiden.

ChannelConnect-Eric-LuteijnMaar dan heb je wel de mensen nodig. Tijdens de totstandkoming van dit nummer is het de redactie opgevallen dat er veel zorgen zijn over het vinden van nieuwe mensen. Dat is niet vreemd, dat probleem hebben alle technische sectoren. Maar we merken ook dat er niets mee wordt gedaan. Misschien wordt het tijd om te kijken hoe andere sectoren met deze problematiek omgaan.

Ook het komende jaar zullen ChannelConnect en ISP Today de vinger aan de pols houden. 5G komt eraan en immersed cooling staat voor een doorbraak in gebruik. Wij horen graag wat u, de lezer, allemaal opmerkt. Ons mailadres is redactie@channelconnect.nl. Want hoe meer input van professionals, hoe beter we allemaal zijn geïnformeerd.

Eric Luteijn, uitgever eric@channelconnect.nl

Klik op de cover en lees het Datacenter & Cloud Dossier 2018 nu online.