Lenovo kondigt vloeistofkoelconcept aan

Lenovo heeft Lenovo Neptune aangekondigd, een vloeistofkoelingsoplossing voor datacenter. Het bedrijf toonde de oplossing tijdens de International Supercomputing Conference in Frankfurt vorige week.

Met Neptune moeten datacenters in staat worden gesteld om 50 procent efficiënter te worden, zonder dat concessier worden gedaan aan prestaties en dichtheid. Net als de Romeinse god Neptunus heeft Neptune een ‘drietand’ van koeltechnologieën: Direct to Node (DTN) warmwaterkoeling, Rear Door Heat Exchanger (RDHX) en hybride oplossingen die luchtkoeling en waterkoeling combineren. De technieken worden ondersteund met de Energy Aware Runtime (EAR) software die Lenovo heeft ontwikkeld met het Barcelona Supercomputing Center. Deze optimaliseert het energiegebruik en prestaties vanaf het component tot aan het chassis. Lenovo claimt dat de technologie de OPEX verlaagt. Het bedrijf onderstreept dat het niet om hardware of software gaat, maar om een concept waarin zowel vloeistofkoeling als luchtkoeling wordt ingezet.

IBM

Lenovo claimt de technologie in ontwikkeling te hebben sinds 2012, toen de afdeling nog bij IBM hoorde. Toen werd het eerste watergekoelde x86-cluster in München geïnstalleerd. De energieconsumptie nam volgens de leverancier meteen af met 40 procent. De ThinkSystem SD650 maakt vandaag de dag gebruik van warm water van 50 graden om CPU’s, PCIe en spanningsregulators te koelen. De SD650 hebben geen ventilator en opereren op lagere temperaturen vergeleken met luchtgekoelde systemen, zo zegt Lenovo.
De RDHX is in de kern een grote radiator die aan de achterkant van het rack wordt bevestigd en de hitte absorbeerd van de standaard luchtgekoelde systemen. Dit vangt de hete lucht af van de hete gangen, waardoor de airco-kosten lager uitvallen.

Hybride koeling zal in de toekomst vloeistofkoeling en luchtkoeling binnen hetzelfde systeem combineren. In combinatie met EAR kunnen CPU en geheugen dynamisch worden geoptimaliseerd, zo belooft de leverancier.