Switch Datacenters: De 100 procent nuchtere Hollandse challenger

Nederland kent veel datacenters. Het meest in de schijnwerpers staan de datacenters van internationale aanbieders met vooral internationale klanten. Een ander belangrijk segment bestaat uit regionale aanbieders die er voor kiezen vooral in de regio aanwezig te zijn. Switch Datacenters uit Amsterdam claimt een eigen positie en sprak daar met ChannelConnect over.

 

 

Het gesprek met Edgar van Essen, Managing Director en Gregor Snip, CEO en oprichter, vond plaats daags voordat de nieuwste overname van een Nederlands datacenter door een Amerikaanse concurrent bekend werd. Die gebeurtenis onderstreept veel van de uitspraken tijdens het interview zoals het antwoord op de vraag waarom klanten voor Switch kiezen. Volgens Van Essen heeft dat veel te maken met de ontwikkelingen in de markt. “Wat iedereen kan zien is dat in Nederland sprake is van consolidatie. Een beperkt aantal grote spelers met internationale footprint en eigenaren is nadrukkelijk aanwezig. Die zijn sterk in standaard oplossingen. Dat is niet onze positionering.

‘Switch Datacenters staat voor een Amsterdamse footprint, met heel veel kennis van de markt’

Switch Datacenters staat voor een Amsterdamse footprint op A-locaties, met heel veel kennis van de markt. Dat combineren we met de mogelijkheid van customized aanbod. Of de klant klein of groot is maakt ons niet uit. Dat spreekt een groot aantal organisaties aan die de data en applicaties in Amsterdam willen hebben.”

Inside kennis

Waarom bij Switch maatwerk hoog in het vaandel staat, wordt door Gregor Snip uitgelegd. “Wij zijn sinds 1998 in business en hebben jarenlang ook zelf hostingdiensten via een zusterorganisatie geleverd. Hosting doen wij zelf niet meer, maar de kennis is er nog steeds. Dat is een groot pluspunt, want klanten uit die professionele sector vinden het belangrijk te kunnen sparren met een leverancier die hun business snapt, die zelf ook met zijn voeten in de klei heeft gestaan. Wij hebben die inside kennis.” Switch weet dus als geen ander dat de professionals het best bediend zijn met customized aanbod. Daar zit overigens een interessante filosofie achter. Switch maakt serieus werk van efficiency.

Ondersteuning is goed voor de klant en Switch

“Een klant ondersteunen wij, ook met customized aanbod, om twee redenen. De eerste is dat wij een zo goed mogelijke dienst willen leveren, de tweede is dat we daardoor op efficiency kunnen letten waar we beiden profijt van hebben. Zo zullen we een klant bijvoorbeeld adviseren zijn racks zo in te richten dat het verbruik aan stroom en koeling lager wordt. Soms is het ook beter de klant een eigen vloerdeel aan te bieden. Ook al staat dat dan niet direct vol, we bieden hem de ruimte te groeien zonder dat zijn continuïteit in het gedrang komt of dat er later tijd- rovende interne verhuizingen nodig zijn. We missen zo wel op de korte termijn omzet, maar de klant is in staat zijn dienst te optimaliseren en tegen een scherpere prijs of beter marge in de markt te zetten. Daar profiteren wij op de lange termijn van, want het stelt de klant in staat een gezonde business te ontwikkelen en uit te bouwen.”

Klanttevredenheid

Switch heeft klanten die één rack hebben staan, maar ook klanten die honderden racks op de verschillende locaties in Amsterdam hebben staan. En de klanttevredenheid is hoog. “We zien tevens een groeiende instroom van klanten die in andere datacenters stonden maar daar perse weg wilden”, vertelt van Essen. “We horen daarbij dat vooral kleine klanten – maar zij niet alleen – een mindere behandeling krijgen en dat steeds meer in rekening wordt gebracht dat vroeger gewoon bij de dienst- verlening was inbegrepen. De sterke focus van de grote internationale datacenters op de omzetgroei is negatief voor de klantloyaliteit.”

Regio Amsterdam

Gregor Snip

Een van de andere redenen waarom de overstappers (en nieuwe klanten) voor Switch kiezen komt door de aanwezigheid in de regio Amsterdam op de zogenaamde ‘fiber dense locations’. Snip: “We zijn inmiddels de grootste Nederlandse speler in de metroregio Amsterdam. Dat is iets anders dan een regionale speler zijn, al was het maar omdat meer dan de helft van onze klanten uit het buitenland komt. Onze connectiviteit staat met ruim 15 carriers en 40 pops van de grote internationale netwerken op zeer hoog niveau. Dat is iets dat alleen in de regio Amsterdam – om precies te zijn in het Science Park en Zuidoost – aangeboden kan worden. Wij zitten met onze locaties in Zuidoost bijna op de glasvezelknooppunten. Dat zorgt ervoor dat we voor klanten met veel internationaal verkeer van en naar Azië en Amerika bijzonder aantrekkelijk zijn.”

Groen hoog in het vaandel

In het gesprek was eerder efficiency ter sprake gekomen. Daaraan gelieerd is het begrip ‘groen’ en de vraag hoe Switch daar tegenaan kijkt .“Wij letten bij elke handeling op efficiency. Dat betekent dat we fors investeren in degelijke en makkelijk te managen oplossingen om het stroomverbruik en koeling verder naar beneden te krijgen. Uiteraard gebruiken we al jaren voor alle operaties honderd procent groene stroom. Dat leidt tot lagere kosten voor ons en dus de klant”, antwoordt Snip. Van Essen vult hem aan met de claim: “Wij zijn de grootste speler met het groenste aanbod en durven elke vergelijking met andere datacenters in de regio aan.”

Focus op energie-efficiency heeft volgens van Snip ook te maken met de milieueisen die steeds strenger worden. “Als je weet dat er regelgeving aankomt, kun je twee dingen doen: zo lang mogelijk het bestaande uitmelken is de eerste optie en dat is wat we veel in de regio Amsterdam zien gebeuren. Switch gaat voor de tweede optie: niet afwachten maar nu al investeren in de sites. Door nú vooraan te staan hebben wij en onze klanten de komende tien jaar de beste propositie.”

Ambitie

Dat Switch door strak te sturen op efficiency de klanten een grote dienst bewijst mag duidelijk zijn. Die klanten zijn – naast uiteenlopende buitenlandse ondernemingen – vooral system integrators en professionals, waaronder hosters en cloudaanbieders. Met deze klantsegmenten is Switch tevreden, maar de ambitie gaat verder. Zo wordt de unieke expertise voor het design en de exploitatie van colo-datacenters voor derden inmiddels met succes ingezet. Van Essen: “We streven voor de hele portfolio naar een hogere naams- bekendheid waardoor alle inkopers, system integrators, cloudproviders en andere professionals weten dat als het over datacenters in de regio Amsterdam gaat er meer en vooral betere kwaliteit tegen betere prijzen te krijgen is dan bij de top drie.”

Switch zal de komende periode zichtbaarder worden en meer communiceren dat het als honderd procent Nederlandse organisatie in de metroregio Amsterdam met eigen datacenters een hoogwaardige en schaalbare dienstverlening aanbiedt tegen scherpe, transparante prijzen.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine ChannelConnect 4 2018]

Lees het artikel hier in PDF