ASTRON betrekt data competence center Bytesnet

ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, vestigt zijn Science Data Centre in d’ Root, het data competence center dat Bytesnet realiseert. De overeenkomst is eind vorige maand getekend door managing director Marco de Vos van ASTRON en CEO Peter de Jong van Bytesnet.

d’ Root wordt gebouwd op de Zernike Campus in Groningen en is bijna klaar. De officiële opening staat voor oktober gepland. Een maand later betrekt ASTRON, dat gevestigd is in Dwingeloo, er kantoor- en projectruimte en een deel van het Datalab. Data scientists van het instituut krijgen er een werkplek en gaan zich onder meer bezighouden met datawetenschap voor de Square Kilometre Array (SKA), de grootste radiotelescoop ter wereld die in West-Australië en Zuid-Afrika wordt gebouwd en waar ASTRON een leidende rol in heeft.

Data voor onderzoek

ASTRON investeert in zijn Science Data Centre om de groeiende behoefte aan snelle verwerking van grote hoeveelheden data. De omvang van de data die de onderzoekers verzamelen en verwerken, neemt fors toe. Dat maakt het steeds lastiger om de gegevens tijdig en veilig naar de onderzoekers te distribueren, legt Marco de Vos uit.
De oplossing is de onderzoekers te verhuizen naar de data en samenwerking tussen onderzoeksgroepen, innovatieve bedrijven en kennisinstellingen te stimuleren. Het Datalab in d’Root biedt daar goede mogelijkheden voor. Daarom is ASTRON blij met deze samenwerking. Bedrijven en onderzoekers kunnen de voorzieningen op projectbasis gebruiken.

High performance computing

d’ Root is een initiatief van Bytesnet, een onafhankelijke Nederlandse aanbieder van datacenter-diensten in Groningen en Rotterdam. Het spraakmakende, futuristische en uitnodigende data competence center wordt momenteel gerealiseerd op de Zernike Campus in Groningen. Het beschikt straks onder meer over faciliteiten voor high performance computing: speciale computers met grote rekenkracht. Die zijn bijvoorbeeld nodig voor wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van big data.
Het Datalab biedt werk-, presentatie-, onderzoeks- en testruimtes die straks beschikbaar zijn voor uiteenlopende klanten en partners van Bytesnet, waaronder diverse kennisinstellingen en innovatiewerkplaatsen uit de regio.

Groningen heeft met de Zernike Campus een vruchtbare broedplaats voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen als motoren, diverse gespecialiseerde innovatielabs en honderden gerelateerde bedrijven. Daarmee is er ook een groot potentieel aan data scientists voor wie ASTRON een interessante werkgever kan zijn.

Positie versterken

“Bytesnet ondersteunt de ambitie van ASTRON in het streven naar het versterken van de internationaal erkende positie in data science op het gebied van astronomie”, zegt CEO Peter de Jong. “We houden rekening met tijd, geld, ruimte en middelen om hier invulling aan te geven in ons Datalab. Onze ambities sluiten er naadloos op aan: een optimale beschikbaarheid van datacenterdiensten, high performance computing en de daaraan gerelateerde dataopslag veilig beschikbaar maken.”