‘Nederland loopt miljarden mis aan inkomsten uit data’

Nederland laat veel geld liggen door weinig gebruik te maken van data. Dat staat in een onderzoek door Development Economics in opdracht van datacenterbedrijf Digital Realty. De onderzoekers becijferden dat Nederland 25 miljard euro laat liggen. 

Nederland verdient 25 miljard euro met data, maar dit is slechts de helft van het potentieel. Door meer gegevens te gebruiken kan de productiviteit omhoog en kunnen er meer inkomsten worde gegenereerd, schrijft Development Economics op basis van cijfers uit 2016.

In dat jaar gebruikten vooral de sectoren ICT, financiële dienstverlening en de maakindustrie gebruik van data. Van 2012 tot 2016 was de sterkste groei in inkomsten uit data afkomstig uit de agrarische sector, waarin datagebruik heeft geleid tot een toename van inkomsten met 154 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een kwart miljoen banen in Nederland direct is gelinkt met de data economie, met nog eens honderdduizend banen die voortkomen uit de data economie in onder andere de supply chain. Ondanks de groei van de inkomsten in alle sectoren, wordt niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van data.

Het Data Economy Report laat zien dat Nederland 25 miljard meer kan verdienen als er vaker en efficiënter gebruik wordt gemaakt van data. Uit het onderzoek blijkt ook dat veel organisaties niet klaar zijn om data in te zetten om als organisatie beter te kunnen opereren. Zo ervaren MKB’s het als een financiële drempel om te investeren in data. Daarnaast is er een tekort aan werknemers met de juiste vaardigheden om data actief in te zetten en te integreren in de activiteiten van de organisatie.

Digital Realty pleit daarom voor goed data-onderwijs om kennis en bewustwording van data te verbeteren. Uit het rapport blijkt verder dat de Nederlandse data-economie achter loopt ten opzichte van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In die landen wordt respectievelijk 110 miljard euro, 73 miljard pond en 10 miljard euro verdiend, en belangrijker, het potentieel wordt door deze drie landen beter benut. Nederland is wel bezig met een inhaalslag en gebruikt ook data buiten de traditionele sectoren als ICT, de financiële markt en de landbouwsector.