Red Hat integreert CoreOS in containeroplossingen

Red Hat gaat CoreOS Tectonic, Quay en Container Linux integreren in zijn containeroplossingen. Gebruikers kunnen zo Linux-containers gaan toepassen zonder daar extra investeringen voor te hoeven doen.

De technologie van CoreOS is een aanvulling op het OpenShift Container Platform van Red Hat en biedt een roadmap voor digitale ondernemingen, waarbij hybride cloudomgevingen een uitstekende keuze zijn voor zowel moderne als traditionele applicaties. OpenShift helpt bij het invoeren van nieuwe technologieën, naast Linix-containers ook Kubernetes, een automatiseringsplatform voor containers.

Tectonic en Container Linux, die samen met CoreOS afgelopen januari door Red Hat werden overgenome, stimuleren automatisering in elke laag van de cloud-native stack. Dit is interessant voor het gehele ISV (Independent Software Vendor) ecosysteem, dat hierdoor gemakkelijker applicaties en diensten kan bieden en onderhouden op het Red Hat OpenShift Container Platform in hybride omgevingen, met de eenvoud van publieke clouds.

Operator Framework

CoreOS heeft ook het concept van ‘operators’ binnen Kubernetes geïntroduceerd. Deze applicatiespecifieke controllers zin een uitbreiding op de Kubernetes-API om namens een Kubernetes-gebruiker instances van complexe stateful-applicaties te creëren, configureren en beheren. De menselijke kennis van het beheer van een Kubernetes-applicatie wordt in feite overgenomen en in de software gebouwd, waardoor het makkelijker wordt om veeleisende workloads in te zetten en te onderhouden op Kubernetes.

Het Operator-concept maakt nu deel uit van het Operator Framework opensource project. Voortbouwend op dit initiatief kondigde Red Hat aan dat het dit project toevoegt Red Hat OpenShift containerplatform ten behoeve van het ISV-ecosysteem. Dit maakt het voor ISV’s eenvoudiger om clouddiensten, zoals messaging, big data en analytics, naar de hybride cloud te brengen, een breder scala aan implementatiemodellen te ondersteunen, en tegelijk cloud-lock-in te vermijden. Daarnaast breidt Red Hat het bestaande ISV-certificeringsprogramma uit met de automatiseringsmogelijkheden van het Operator Framework. Het resultaat is een consistente, gedeelde gebruikerservaring voor deze diensten op Red Hat OpenShift, waarmee ISV’s hun producten en diensten sneller op de markt kunnen brengen op elke cloudinfrastructuur waar OpenShift op draait.

Container Linux naar Red Hat OpenShift

Container Linux biedt verschillende belangrijke elementen van een modern, container-native besturingssysteem. Het gaat dan met name om een volledig onveranderlijke, voor containers geoptimaliseerde Linux-host die geautomatiseerde ‘over-the-air’-updates ondersteunt om grote implementaties gemakkelijker up-to-date te houden. Container Linux biedt een geautomatiseerde container-host, terwijl het ook content-opties biedt vanuit het Red Hat Enterprise Linux- en Fedora-ecosysteem, met een ondersteunde variant die wordt aangeboden onder de naam Red Hat CoreOS. Hierin worden de concepten, technologie en de gebruikerservaring van Container Linux geïntegreerd. Dit product zal uiteindelijk Atomic Host vervangen en functioneert als het onveranderlijke, container-centrische besturingssysteem van Red Hat.

Red Hat CoreOS gaat de basis vormen voor Red Hat OpenShift Container Platform, Red Hat OpenShift Online en Red Hat OpenShift Dedicated, in het bijzonder voor klanten die de voorkeur geven aan een onveranderlijk, op infrastructuur gebaseerd Kubernetes-platform met geautomatiseerde updates. Het Red Hat OpenShift Container Platform blijft ook Red Hat Enterprise Linux ondersteunen voor klanten die de voorkeur geven aan een traditionele levenscyclus en packaging voor hun Kubernetes-implementaties.

Red Hat Quay en OpenShift

Hoewel OpenShift een geïntegreerd containerregister biedt, krijgen klanten die behoefte hebben aan uitgebreidere registerfunctionaliteit nu ook de mogelijkheid om Quay Enterprise en Quay.io van Red Hat te gebruiken. Quay omvat onder andere geautomatiseerde geografische replicatie, geïntegreerde beveiligingsscans met Clair, image time machine voor geschiedenis bekijken, het uitvoeren van rollbacks en geautomatiseerde pruning, en meer. Quay is nu toegevoegd aan het Red Hat-portfolio, dat zowel beschikbaar is als een bedrijfssoftwareoplossing als een gehoste service bij Quay.io. In toekomstige versies zullen verdere verbeteringen en integratie met OpenShift te zien zijn.

De geautomatiseerde handelingen van Tectonic, Red Hat CoreOS en meer zullen volledig worden geïntegreerd in toekomstige versies van het Red Hat OpenShift Container Platform. Container Linux blijft onderhouden worden, terwijl zijn opvolger verder ontwikkeld zal worden met de Fedora- en CoreOS-community’s.

Red Hat Quay is per direct beschikbaar.