Alliander waarschuwt voor stroomtekort Haarlemmermeer

Door alle datacenters in de omgeving is er geen stroomcapaciteit meer in de regio Haarlemmermeer. Voordat nieuwe datacenters kunnen worden bijgebouwd, moet eerst het net worden uitgebreid.

Klachten

Tegen het NH Nieuws vertelt Peter Hofland van Alliander dat het stroomnetwerkbedrijf ‘onverwacht’ is geconfronteerd met de vele nieuwe datacenters bij Amsterdam. “Die vraag is onverwacht gekomen. Op dit moment heeft dat zo veel invloed op onze elektriciteitsnetwerken en installaties dat we in sommige gevallen nee moeten verkopen.”

Datacenters klagen al langer dat het aanvragen van vergunningen voor nieuwe faciliteiten te veel tijd in beslag neemt. Stroomgebrek wordt als belangrijke reden genoemd. Volgens Hofland worden weliswaar nieuwe stations bijgebouwd, maar die zijn pas over drie tot zeven jaar gereed.