Vertiv definieert vier ‘Edge-archetypen’

Vertiv heeft een rapport gepubliceerd waarin het bedrijf vier archetypen voor de toepassing van edge computing definieert. Daartoe zijn meer dan honderd scenario’s uit de praktijk geanalyseerd. Daarvan werden vierentwintig gevallen gekozen op basis van verwachte groei, urgentie en financiële impact en daarmee de grootste invloed hebben op organisaties en eindgebruikers. Daarmee komt het voormalige Emerson Network Power uit op data-intensieve, machine-to-machine latency-gevoelige, menselijke latency-gevoelige en levenskritische edge-omgevingen. Het rapport werd gepresenteerd bij de Vertiv Innovation Summit, een event van het bedrijf in de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Edge-archetypen

Defining Four Edge Archtetypes and Their Technology Requirements kijkt naar iedere situatie, en dan vooral naar de eisen die deze met zich meebrengen, waaronder latency, beschikbaarheid en groei. Ook behoeften als security, schaalbaarheid en compliance zijn in het onderzoek meegenomen. Het bedrijf beschrijft de archetypes als volgt:

• Data-intensief – dit archetype omvat gebruikssituaties waarbij de hoeveelheid gegevens het onpraktisch maakt om gegevens direct via het netwerk naar de cloud of van de cloud naar het gebruikspunt te versturen. Dit kan zijn vanwege het gegevensvolume, de kosten of de bandbreedte. Voorbeelden van gegevensintensieve archetypes zijn slimme steden, slimme fabrieken, slimme woningen en/of gebouwen, de distributie van hd-content, high-performance computing, virtual reality en de digitalisering van olie en gas. Het meest bekende voorbeeld is de distributie van hd-content waarbij grote contentproviders, zoals Amazon en Netflix, actief samenwerken met co-locatieaanbieders om hun netwerken te kunnen uitbreiden. Op deze manier kan gegevensintensieve videostreaming dichter bij gebruikers gebracht worden om kosten en latentie te verminderen.

• Machine-to-machine latency-gevoelig – snelheid is ook het bepalende kenmerk van dit archetype. Het omvat de arbitragemarkt, smart grid, slimme beveiliging, real-time analyse, distributie van content met een lage latentie en oorlogssimulaties. Omdat machines gegevens veel sneller kunnen verwerken dan mensen zijn de gevolgen van een langzame levering veel groter dan bij het vorige archetype. Zo kunnen door vertragingen in de handel van grondstoffen en aandelen potentiële winsten op verliezen uitdraaien. In deze markt fluctueren prijzen namelijk in fracties van een seconde.

• Menselijke latency-gevoelig – dit archetype omvat gebruikssituaties waarbij diensten zijn geoptimaliseerd voor gebruik door de mens. Snelheid is een belangrijke eis. Een vertraagde levering van gegevens heeft namelijk een negatieve invloed op de beleving van een gebruiker. Dit kan zorgen voor een afname van de omzet en de winstgevendheid van een verkoper. Enkele voorbeelden zijn slimme retail, augmented reality, website-optimalisatie en de verwerking van gesproken taal.

• Levenskritisch – dit archetype omvat gebruikssituaties die een directe invloed hebben op de gezondheid en veiligheid van de mens. Snelheid en betrouwbaarheid zijn daarom essentieel. Voorbeelden van dit archetype zijn slim transport, digitale gezondheid, connected en/of autonome voertuigen, autonome robots en drones. Zo moeten autonome voertuigen om veilig te functioneren over de meest recente gegevens beschikken. Dit geldt ook voor drones geschikt voor e-commerce en het afleveren van pakketjes.

“De kansen op het gebied van edge-computing zijn enorm, maar de technologie is ook complex. Het doel van dit onderzoek is om meer duidelijkheid te scheppen rondom belangrijke gebruikssituaties van edge-toepassingen en de implicaties voor het ontwerp en de werking van digitale infrastructuur”, zegt Giordano Albertazzi, president van Vertiv EMEA. “Van de distributie van content tot autonome voertuigen: edge computing uit zich in verschillende vormen. Door te analyseren wat edge nu echt betekent, helpen wij onze klanten, partners en andere belanghebbenden hun edge-strategieën te versnellen en zich hierop te focussen.”

Het rapport is hier te vinden.