DCValley en ADA willen supercomputer naar Ede halen

DCValley en ADA Computing zijn in gesprek om supercomputer ADA naar de FoodValley te halen. ADA zou de eerste supercomputer in de FoodValley worden die publiekelijk toegankelijk is. Bedrijven en instellingen kunnen met deze nieuwe supercomputer hun onderzoek en innovaties enorm versnellen, zo is de gedachte.

ADA staat voor Accelerating Data Analysis en biedt dataverwerking door middel van een publiek toegankelijke supercomputer. DCValley en ADA Computing zijn gezamenlijk bezig met een verregaand onderzoek naar de mogelijkheden om deze in het toekomstige datacenter van DCValley in Ede beschikbaar te maken.

Prestigieus

“De centrale ligging van Ede is enorm gunstig”, zegt Co-founder van ADA Computing Wikke van der Hoek. “Bovendien is in de FoodValley een indrukwekkende beweging gaande qua innovaties en bedrijvigheid. Dat is enorm interessant voor een supercomputer als ADA.” Vincent Wammes, managing director van DCValley is ook enthousiast. “Het onderstreept wederom de economische aantrekkelijkheid van deze groeiregio. Met een dergelijk prestigieus project zouden we straks een wezenlijke rol kunnen vervullen in de propositie van kwalitatieve IT in de FoodValley.”

De FoodValley regio ontpopt zich volgens ADA en DCValley tot een innovatief broednest van zowel opleidingen als bedrijven. Voor projecten is regelmatig veek rekenkracht nodig, zo stellen de partijen. Waar een gewone computer uren of dagen nodig heeft voor de complexe berekeningen, doet een supercomputer dat in enkele minuten. ADA Computing maakt met hun supercomputer deze voorziening toegankelijk voor een brede doelgroep. “Dit biedt kansen voor bijvoorbeeld grote tech-bedrijven, universiteiten en ziekenhuizen”, zegt Wammes. “Maar ook voor een diversiteit aan de wat kleinere projecten. Denk bijvoorbeeld aan analyses voor de voedingsindustrie of digitale animaties voor filmproducties.”

Regio

Stichting ICT Valley spant zich in voor een kwalitatief IT-klimaat in de regio FoodValley. Zij stimuleert initiatieven op het gebied van IT tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Gerrit Valkenburg, woordvoerder van de netwerkorganisatie, ziet ook de voordelen van een supercomputer in de regio: “De aanwezigheid van een supercomputer zou een fantastische stimulans aan initiatieven op het gebied van IT tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven geven. Als professionals van buiten de regio zien wat hier mogelijk is, is de kans groot dat ze graag hier in de buurt willen wonen, werken of hun bedrijf vestigen.”