Oracle breidt datacenter Amsterdam uit voor Oracle Cloud Platform

Oracle gaat de wereldwijde capaciteit voor zijn Oracle Cloud Platform flink uitbreiden. Daartoe wordt het bestaande datacenter in Amsterdam ‘significant’ uitgebreid.

Beschikbaarheid

Het aantal beschikbaarheidsregio’s wordt wereldwijd met twaalf stuks uitgebreid. Dat betekent een verviervoudiging van het huidige aantal. De meeste nieuwe datacenters, zes stuks, zullen in Azië worden geopend, waar Oracle nog geen regio’s heeft. Daarbij ook Saudi-Arabië, waar naar verluidt ook Amazon en Google een oogje op hebben. In Europa worden Zwitserland en Amsterdam toegevoegd aan het bestaande datacenter in Frankfurt en het reeds geplande datacenter in Londen.

Om de beschikbaarheidsregio voor Oracle Cloud Platform in Amsterdam vorm te geven, zal het bestaande datacenter van het concern op het Science Park Amsterdam worden uitgebreid, zo schrijft het FD. Dat komt bovenop het verkoopkantoor dat Oracle afgelopen zomer in de hoofdstad heeft gevestigd en waar ongeveer 450 mensen werkzaam zijn.

Concurrentie

Oracle Cloud Platform is in 2016 gestart en moet de directe concurrentie aangaan met vooral Amazon, Microsoft en Google. Voorlopig ligt het marktaandeel rond de 0,3 procent, vergeleken met de 44 procent van Google, aldus Data Center Knowledge. Daarbij moet wel aangetekend worden dat er genoeg ruimte in de markt is om te groeien en dat Oracle dominant is binnen bedrijfseigen datacenters en colocatie.

Het idee met de beschikbaarheidsregio’s is dat klanten een directe verbinding kunnen krijgen. Zo heeft het bedrijf al een deal met Digital Realty Trust gesloten om dit mogelijk te maken voor klanten in veertien gebieden in de VS en Europa.